Praha po letech dokončila pavilon za 376 milionů na Bulovce

9. 10. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha po několika letech dokončila přestavbu pavilonu v Nemocnici Na Bulovce. Informoval o tom radní pro sociální oblast Martin Dlouhý (TOP 09), který vedení nemocnice symbolicky předal klíče. Za práce město zaplatilo 376 milionů korun.


Pavilon měl původně sloužit už před dvěma lety, kvůli dodatečným pracím se ale kolaudace několikrát posunula. V moderní budově budou laboratoře.

Včasné zkolaudování pavilonu zbrzdily stavební práce v okolí budovy a instalace technologií pro provoz lékařského pracoviště, které musela Praha dodatečně zaplatit.

„Pavilon 8 bude sloužit jako komplexní laboratorní provoz s dokonalým technickým zázemím a vybavením. Toto pracoviště jsme už velmi nutně potřebovali,“ uvedla ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská. Stěhování podle ní potrvá měsíc. Uskuteční se za plného provozu a pacientů se nijak nedotkne.

V přestavěné budově budou umístěny centrální laboratoře, mimo jiné mikrobiologie, imunologie, parazitologie, hematologie a další odborná pracoviště. Sloužit bude především nemocnici, ale i pro komerční účely. Nynější zázemí laboratoří, které sídlí většinou v suterénu nemocnice, je dlouhodobě nevyhovující.

Hlavní město vlastní téměř tři čtvrtiny majetku nemocnice. Patří jí také nově otevřený pavilon a pozemek pod ním. Dlouhodobě ztrátová Bulovka, kterou řídí ministerstvo zdravotnictví, platí ročně městu za budovy a pozemky symbolických 10.000 korun. Po dlouhých jednáních předloni nemocnice přistoupila na to, že za přestavěný pavilon bude ročně platit sedm milionů korun.

Kvůli průtahům kolem zprovoznění pavilonu se na řadu měsíců zbrzdilo plánované stěhování střediska pro drogově závislé Drop in. Město mu nakonec loni na podzim zajistilo prostory nedaleko městské polikliniky, kde sídlí záchytná stanice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?