Praktici pro děti garantují kvalitu péče, obávají se rušení oboru

24. 5. 2016 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři pro děti a dorost odmítli na víkendovém sněmu varování České lékařské komory (ČLK), že kvalita a bezpečnost péče v Česku je kvůli nedostatku lékařů ohrožena.


V prohlášení, které najdete ZDE, zdůraznili, že ve svých ordinacích kvalitu a bezpečnost péče poskytované dětem garantují.

Péči podle nich naopak ohrožuje plánované zrušení oboru praktický lékař pro děti a dorost, jež vedení ČLK prosazuje. Petici za zachování oboru podepsalo přes 105.000 lidí.

Návrh novely zákona s omezením počtu oborů specializačního vzdělávání lékařů po promoci ze 46 na 33 podpořila počátkem května v úvodním kole projednávání Poslanecká sněmovna.

Návrh mimo jiné počítá se sloučením oboru praktický lékař pro děti a dorost a oboru dětské lékařství. Současný model ukládá praktickému lékaři pro děti a dorost za povinnost absolvovat při přípravě na atestaci roční praxi v ordinaci zkušeného kolegy. Obor dětské lékařství ukládá absolventům fakult jen měsíční povinnou stáž. Sloučením dvou oborů by měl podle novely vzniknout obor obecné pediatrie, který by podle kritiků odpovídal spíše dětskému lékařství.

Podle ministerstva zdravotnictví ale odpovídá návrh na spojení oborů tomu, co je běžné v zahraničí, kde je také jen jeden obor pediatrie. Širší obor dává lékařům větší možnost uplatnění, ministerstvo tak chce do budoucna řešit nedostatek lékařů.

Praktičtí lékaři pro děti a dorost ale nepovažují za vhodný zahraniční model, kdy dítě nemá dlouhodobě svého lékaře, ale dochází k praktickému lékaři pro dospělé, k rodinnému lékaři nebo na nemocniční ambulanci.

„Dosud mělo každé dítě v ČR možnost mít svého praktického lékaře pro děti a dorost a právě kontinuita a komplexnost lékařské péče činí z českého pediatrického zdravotnického systému přinejmenším evropský unikát. Západní země řeší v této oblasti nedostatky, které jsou v současnosti v ČR nemyslitelné,“ sdělila ČTK předsedkyně Purkyňovy odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

Praktici v prohlášení z víkendového sněmu rovněž připomínají, že 2000 lékařů pro děti a dorost jsou nuceny ze zákona být členy ČLK, i když s postupem vedení stavovské organizace nesouhlasí. Podporují přidání peněz do zdravotnictví, nesouhlasí ale s tím, aby šly jen do nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?