Pražské nemocnice dají ceny nadstandardů na weby či do ordinací

6. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské nemocnice podle zjištění ČTK finišují v propočítávání částek, které pacienti doplatí, když si zvolí některý z 18 nadstandardů. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má platby na svém webu od 30. prosince, Všeobecná fakultní nemocnice a Nemocnice Na Homolce je tam budou mít od pátečního rána.


Thomayerova nemocnice ceník na web nedá, pacienti se prý vše dozvědí od lékaře v ordinaci.

„Seznam nadstandardů máme na přední straně webu jako ekonomicky náročnější variantu léčby,“ uvedl mluvčí Vinohrad Lukáš Matýsek. Seznam se podle něj bude postupně doplňovat a aktualizovat.

Za lepší vakcínu proti chřipce doplatí pacient na Vinohradech 125 korun, což je rozdíl mezi cenou vakcíny a úhradou pojišťovny. Dosud platil pacient vše, tedy 286 korun. Za plastovou sádru na celou horní končetinu dá pacient 490 korun, dosud platil 677 korun. Za nitrooční měkkou čočku dá pacient 6790 korun, dosud za ni platil od 9790 korun.

Mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová doplnila, že v platbách za čočky se pro pacienty ve skutečnosti mnoho nezmění. Většina nemocnic totiž to měla zařízené tak, že účtovala pojišťovně běžnou čočku, doplatek za kvalitnější uhradila nadace, jíž pacient dal sponzorský dar v potřebné výši. Nyní pacient zaplatí tuto částku rovnou nemocnici.

„Informace o cenách nadstandardů dostanou pacienti přímo v ordinaci od ošetřujícího lékaře, u čoček ještě čekáme se zveřejněním plateb na poslední vyjádření pojišťoven, kolik uhradí,“ řekla Štanclová.

Kalkulace má Thomayerova nemocnice hotové už pro lehčí sádry, pacienti za ně doplatí 300 až 400 korun. O odlehčené sádry ale podle mluvčí prakticky zájem nebyl. Lékaři je nedoporučují bezprostředně po úrazu, kdy zlomená končetina opuchne. Radí klasickou sádru, kde je rezerva pro otok, a až po týdnu ji vyměnit za plastickou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?