Pražské nemocnice sčítají výpovědi lékařů, někteří už je stáhli

31. 12. 2010 9:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražské nemocnice budou mít celkové počty odcházejících lékařů i podle profesí počátkem ledna, podle Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) dá výpověď v akci Děkujeme, odcházíme 560 lékařů. Podle zjištění ČTK ale zatím všechny nedorazily a některé už také lékaři sami stáhli.


Pro většinu je výpověď jen formou protestu, čekají na vstřícný krok vlády, chtějí v nemocnici zůstat.
„Z 55 klesly výpovědi na 52 a číslo se dál snižuje,“ řekl dnes ČTK ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Na interně dala výpověď skupina mladých neatestovaných lékařů, odchází několik neurologů, z ostatních klinik jednotlivci. Nemocnice odchody prý nepocítí, krizová opatření nechystá. „Ročně fluktuuje 30 až 40 lidí a já si myslím, že ve finále skončí tato akce zhruba na stejném čísle,“ řekl.

Naopak na neurologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice na svém rozhodnutí lékaři trvají. Podle profesorky Evy Havrdové dala výpověď většina. Přesná čísla nemá, ale mělo by to být 37 lékařů, což je vzhledem k částečným úvazkům 23 z 28 úvazků. „Výpověď je formou protestu. Předpokládáme, že pan ministr bude situaci řešit. Hluboce doufáme, že vláda se vzpamatuje,“ řekla ČTK profesorka.

Podle ní lékaři nebojují jen za vyšší platy, jak se akce popisuje. „Víme o příliš mnoha nepravostech a hlavně si myslíme, že ve zdravotnictví peníze jsou. Nechceme brát jiným, jenom chceme, aby se ve zdravotnictví méně kradlo, třeba při nákupu předražených přístrojů,“ řekla.

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici dorazilo 110 výpovědí, přesněji 109, protože výpověď dal i lékař, kterému k 31. prosinci končí smlouva a nebyla mu prodloužena. V přepočtu na celé úvazky odejde 99 lidí, hodně anesteziologů. Nemocnice bude jednat se soukromou společností Anestar, která už teď zajišťuje anesteziology pro tamní porodnici.

Z Fakultní nemocnice Bulovka chce podle odborů odejít 180 ze 421 lékařů. Mluvčí Jakub Hofmann ČTK řekl, že počty budou známy počátkem roku, do 4. ledna se nebude vedení nemocnice nijak vyjadřovat.
V Psychiatrické léčebně Bohnice dali ze stovky lékařů výpověď souvisejí s odborářskou akcí tři, řekl ČTK ředitel Martin Hollý. Fungování léčebny to podle něj nijak neohrozí. Ústřední vojenská nemocnice má dvě výpovědi, což je podle mluvčí Jitky Zinke normální situace na konci roku. „S masovými odchody se naprosto nepotýkáme. Jsme připraveni tady léčit všechny pacienty, kteří k nám přijdou,“ řekla ČTK. Ústav pro péči o matku a dítě podle ředitele Jaroslava Feyereisla žádnou výpověď nedostal.

Odborářskou akci podporuje Česká lékařská komora (ČLK). Výpověď podává 3650 lékařů. Na severu Moravy, ve Slezsku a na Vysočině chce odejít 60 procent lékařů, v brněnské Úrazové nemocnici dvě třetiny. Ministr Heger se zatím se zástupci lékařských odborů nesešel. Pokud bude odliv lékařů tak velký, že péče bude ohrožena, chce využít krizového zákona k vyhlášení nouze. Lékaři by pak museli do nemocnic nastoupit pod hrozbou finanční sankce až 50.000 korun.

Kubek lékaře ujistil, že pokud dají výpověď, po 1. březnu neponesou žádnou odpovědnost za to, co se v nemocnicích pak bude dít. Naopak lékaři, kteří v nemocnicích s nedostatkem personálu zůstanou, ponesou plnou právní odpovědnost za případná odborná pochybení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?