Pražští záchranáři letos vymění pět sanitek, potřebovali by 10

16. 4. 2011 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská zdravotnická záchranná služba dostala dnes pět nových sanitek. Celkem by ale letos potřebovala vyměnit dvojnásobek.


ČTK to při dnešním přebírání nových vozů řekl ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz. Podle něj se i záchranářů letos dotkla krize a nutnost šetřit.

Podle Schwarze má záchranná služba v metropoli asi šest desítek sanitních vozů a 18 lékařských aut. Další zhruba dvacítka vozů slouží obslužnému personálu. „V minulých letech jsme obměňovali lékařské vozy. Doufáme, že ty nám tak deset let vydrží. Teď bychom potřebovali vyměnit každý rok deset sanitek,“ řekl ČTK Schwarz.

Nejstarší sanitka, která je stále v provozu, je prý stará asi 15 let. Podle Bohuslava Koláře z firmy Kov Velim, která pro pražské záchranáře vyrábí skříňovou nástavbu sanitek, ale mají některé osm let staré pražské sanitky najeto už asi 300.000 kilometrů.

Jedna nová sanitka bude záchrannou službu stát asi 3,68 milionu korun i s daní. Záchranná služba sanitky platí z vlastních úspor. Vozy, které budou nasazeny především v oblasti Černého Mostu a Proseku, jsou schopny přepravit dva těžce zraněné nebo čtyři lehce zraněné pacienty.

Podle Schwarze jsou sanitky vybaveny nejmodernější technikou, jaká na trhu v současné době je. Mají mimo jiné přístroje pro sledování srdeční činnosti s možností archivace a digitálního přenosu dat. „Jsou opět obrovským posunem v oblasti bezpečnosti. Vše ve vozech je uděláno tak, aby se pacient ani personál nezranil. Je to počítáno i pro případ dopravní nehody,“ dodal ředitel.

Pražská záchranná služba loni zaznamenala celkem 120.433 výjezdů, z toho 83 procent výjezdů zajišťovaly právě sanitní vozy, v kterých jezdí záchranáři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?