Překážkou dohody jsou anonymní akcie

8. 3. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní překážkou dohody vedení Karlovarského kraje (KK) a společností Nemos Plus provozující ostrovskou nemocnici o převzetí řízení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) je neprůhlednost vlastnických vztahů.


Společnost Nemos Plus totiž z 85 % patří společnost Birdon, jejíž vlastníci deseti akcií po dvou stech tisících korun nejsou veřejně známí.

Akcie společnosti jsou totiž zapsány na majitele, a nikoliv na jméno, takže skutečné vlastníky nelze dohledat.

„To nás velmi trápí,“ uvedl karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). „Pokud s nimi budeme chtít podepsat smlouvu, musí být vlastnictví ostrovské nemocnice čitelné. Musí být jasné a průhledné, kdo je majitelem. Je to základní předpoklad pro další jednání,“ uvedl Novotný, podle kterého to byl hlavní zádrhel dosavadních jednání.

„Musí tedy dojít k převodu akcií,“ dodal s tím, že z průběhu jednání vyplynulo, že to nebude žádný problém.

Bývalá krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (Doktoři) navíc kritizuje, že by řízení KKN s ročním obratem kolem 1,2 miliardy korun měla převzít společnost Nemos Plus se základním kapitálem ve výši pouhých 400 tisíc korun.

„Základní kapitál není to podstatné, protože my chceme KKN pouze svěřit k řízení. Majetkově nebudeme nic propojovat, takže základní kapitál nehraje takovou roli,“ odmítl kritiku hejtman.

Podle Novotného ale vedení kraje nejedná pouze s Nemos Plus. „Vyzval jsem lékaře karlovarské nemocnice, kteří se už dopředu postavili proti managementu ostrovské nemocnice, aby do týdne definovali, s kým jsou ochotní spolupracovat. Já totiž v tuto chvíli netvrdím, že KKN povede Nemos Plus či někdo například z Olomouce,“ uvedl Novotný.

Podle Podzemské lékaři hejtmanův návrh přivítali. „Nedělají si ale veliké naděje, že změní, co je podle nich už rozhodnuté,“ uvedla Podzemská, podle které je vedení kraje s Nemos Plus již na všem domluvené.

„I když Nemos Plus zveřejní vlastnickou strukturu, budeme proti tomu, aby veřejnou instituci, kterou KKN je, přebrala v řízení soukromá společnost, které by pak náležely všechny zisky nemocnic,“ uvedla Podzemská, podle které se tak stalo například u tří pronajatých nemocnic na Olomoucku.

Lékaři podle ní předloží tři základní návrhy. „Každý ale bude počítat s určitým ekonomickým rozdělením nemocnic KKN,“ uvedla.

„Pak by se Sokolovská uhelná mohla v poklidu věnovat sokolovské nemocnici a ta karlovarská by mohla směřovat pod ministerstvo zdravotnictví, plzeňskou fakultní nemocnici nebo by našla krizového manažera. Jenže i kdyby měl takový krizový manažer svatozář, tak s nemocnicí neudělá nic bez restrukturalizace. ČSSD chce ale zachovat současný stav a všechny provozy,“ uzavřela Podzemská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?