Preventivní program Zdraví národa nabídne bezplatné vyšetření kardiovaskulárních chorob

18. 2. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Preventivní program Zdraví národa, který iniciuje společnost synlab czech , nabízí od 15. do 29. února 2016 bezplatné vyšetření kardiovaskulárních onemocnění. Zaměří se na srdečně-cévní neboli kardiovaskulární onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice.


Zájemci o vyšetření, které zjistí rizikové faktory pro nemoci srdce a oběhové soustavy, mohou v tomto období navštívit jakékoli odběrové pracoviště společnosti synlab czech a nechat si odebrat krev na zjištění hladiny krevních tuků – celkového cholesterolu, LDL a HDL cholesterolu a triacylglycerolů, jejichž vyšší hodnoty jsou jedním z hlavních indikátorů onemocnění kardiovaskulárního systému.

Příznaky až při kritickém uzávěru

„Kardiovaskulární onemocnění postihují muže i ženy, často v nejproduktivnějším věku. V raných stádiích tato onemocnění často nemají žádné zjevné příznaky, nijak nebolí, a proto nejsou odhalena v době, kdy by šla řešit změnou životosprávy a omezením rizikových faktorů. Vyšší hodnoty LDL cholesterolu, triacylglycerolů a celkového cholesterolu v krvi jsou jedním z hlavních rizik rozvoje aterosklerózy a s ní spojených chorob, jako jsou infarkt nebo cévní mozková příhoda. Ateroskleróza neboli kornatění tepen totiž vzniká v důsledku ukládání tukových látek do cévních stěn. Příznaky se objeví až při kritickému zúžení cévy nebo jejím úplném uzavření. Projevy pak závisí na části těla, kterou postižená céva zásobuje, tedy například akutní infarkt myokardu, centrální mozková příhoda, zúžení tepen zásobujících tenké a tlusté střevo či uzávěr tepen dolních končetin,“ vysvětluje internista Ladislav Krajči ze synlab czech.

Bezplatné laboratorní vyšetření

Přímo v odběrovém pracovišti synlab czech vyplní sestra se zájemcem o bezplatné vyšetření speciální žádanku a následně odebere vzorek krve na laboratorní rozbor, který poputuje do laboratoří synlab czech. „Vytištěný výsledek laboratorního vyšetření si mohou zájemci po zhruba třech pracovních dnech vyzvednout v odběrovém pracovišti, kde byli na odběru nebo si jej můžou nechat zaslat poštou domů či ke svému praktickému lékaři. Většina účastníků našeho preventivního programu Zdraví národa si nechává výsledek poslat poštou domů, a pokud se ve výsledcích objeví červeně vyznačené hodnoty, což znamená, že měřené hodnoty jsou mimo referenční mez, kontaktují svého praktického lékaře a výsledky s ním konzultují. Podle referenčních hodnot by neměla hladina celkového cholesterolu přesáhnout 5 mmol/l, hodnoty HDL cholesterolu by se měly pohybovat nad 1 mmol/l a LDL cholesterolu do 3 mmol/l. Referenční hladina triacylglycerolu v krvi u zdravého dospělého člověka má být do 1,7 mmol/l,“ uvádí Ladislav Krajči.

Lékaři před odběrem doporučují:
• omezení fyzické aktivity;
• den před odběrem krve nepít žádný alkohol;
• večer před vyšetřením je nejlepší volbou zeleninový salát;
• ráno je potřeba vypít 3–5 dcl vody.

Český zabiják

Základem prevence kardiovaskulárních onemocnění je zdravá životospráva. Je třeba se vyhnout kouření, výrazně omezit sladká a tučná jídla a začít pravidelně sportovat. Kardiovaskulární choroby patří k největším zabijákům Čechů. Například infarkt myokardu postihne každoročně v ČR víc než 22 tisíc lidí. Asi 6 tisíc na jeho následky zemře. Preventivní laboratorní vyšetření by neměli podceňovat ani mladí lidé, kteří si mohou myslet, že se jich nemoci cévního systému netýkají. Výjimkou dnes nejsou ani dvaceti- či třicetiletí pacienti. Včasné odhalení nebezpečně zvýšené hladiny tuků v krvi má proto zásadní význam pro případnou léčbu. Hodně pokročilé zanesení krevního řečiště lze sice řešit už jen obtížně, ale vhodná léčebná opatření a správná životospráva můžou proces výrazně zpomalit, nebo dokonce zastavit.

Prevence ze soukromého sektoru

Zdraví národa poskytuje jedinečnou příležitost všem zájemcům postupně projít sérií preventivních laboratorních vyšetření a ověřit si tím bezplatně svůj zdravotní stav.
V roce 2015 se ho zúčastnilo 17 443 lidí, o rok dříve 11 694 účastníků. Zdraví národa se tak zařadilo mezi nejvýznamnější preventivní programy v České republice. Program je plně hrazen ze zdrojů společnosti synlab czech, nepodílí se na něm žádný veřejný rozpočet.
Všechny informace k programu, k tomu, jak pečovat o své zdraví, i odpovědi na případné dotazy najdou zájemci na internetových stránkách www.zdravinaroda.cz a na sociálních sítích (Facebook, Twitter).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?