Příbramská nemocnice pomůže Dobříši s nedostatkem lékařů

4. 5. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská nemocnice je připravena pomoci dobříšské poliklinice s nedostatkem lékařů. Ze střediska odcházejí dvě lékařky, pokud se za ně ve výběrovém řízení nepodaří najít náhradu, převezme péči o pacienty oblastní nemocnice.


Podle starosty Stanislava Vacka (STAN) mají z polikliniky odejít za lepšími nabídkami v Praze dětská lékařka a lékařka pro dospělé. Město se obrátilo s žádostí o pomoc na kraj. Novinářům to řekl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) a uvedl, že do podobných výběrových řízení se málokdy přihlásí více než jeden uchazeč. Aby se předešlo výpadku péče, přihlásí se do něj i samotná nemocnice.

Výběrové řízení se bude konat 22. června, vyhodnocovat ho budou zástupci kraje a pojišťoven. „Připravili jsme scénář, který znamená, že i kdyby se nikdo další nepřihlásil, tak péče bude dál zajištěna,“ uvedl Kupka. Lékaři z Příbrami by v takovém případě do Dobříše dojížděli.

„Dětské oddělení disponuje lékaři, kteří jsou schopni tento obvod zajistit,“ potvrdil ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada. Oblastní nemocnice má podle něj už nyní dva pediatrické obvody, které získala zhruba před třemi lety. „Je tady příležitost, že bychom mohli zajistit péči i v Dobříši,“ dodal Holobrada. Příbramská nemocnice podle něj nechce konkurovat soukromým praktikům, kteří se do výběrového řízení přihlásí. Kdyby se však tendru neúčastnila a nikdo nebyl vybrán, úkolu by se nakonec stejně musela zhostit. Hrozil by ale výpadek péče. Na dobříšské poliklinice jsou čtyři ambulance pro dospělé a jedna pro děti, dále tam působí ambulantní specialisté. Spádová oblast zahrnuje i s okolními obcemi kolem 10.000 obyvatel.

Nedostatek sester a lékařů trápí i další zdravotnická zařízení v regionu. „Věnujeme se analýze toho, jak se s tím vypořádaly země na západ o nás, kde mají podobné problémy a kde se snaží vypomoci lepší organizací dopravní služby. To je jedna z cest, kterou se určitě chceme vydat rovněž,“ řekl Kupka.
Tomáš Vokurka, jednatel společnosti Středisko zdraví, která je provozovatelem polikliniky Dobříš, by uvítal systémové řešení. „Byli bychom rádi, kdyby se celá věc řešila i systémově, kdyby se našli i další pediatři, kteří by v Dobříši a okolí péči zajišťovali,“ uvedl. Poukázal na to, že lékaři stárnou a nových se nedostává.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?