Případů encefalitidy je na Vysočině zatím dvakrát víc než loni

18. 8. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet onemocnění klíšťovou encefalitidou se na Vysočině ke konci července meziročně zvýšil téměř dvojnásobně. Lékaři v kraji registrují zatím 19 onemocnění, loni ve stejné době jich bylo devět. Nejvíc případů je na Havlíčkobrodsku. Boreliózou onemocnělo na Vysočině letos zatím 118 lidí, loni 124.

ČTK to řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„Se začínající houbařskou sezonou lidé chodí víc do lesa, hlavní nápor onemocnění proto očekáváme až v druhé polovině prázdnin a v podzimních měsících,“ řekla Dvořáková. Například v roce 2011 byla klíšťata nejaktivnější v září. Dva lidé tehdy na encefalitidu zemřeli. Od té doby zatím žádné onemocnění v kraji neskončilo tragicky. Loni za celý rok se v kraji objevilo 50 případů encefalitidy, v roce 2012 to bylo 53 onemocnění.

Podle Dvořákové se mírně zvýšil zájem lidí o očkování, které je proti klíšťové encefalitidě nejspolehlivější ochranou. Podle průzkumů se loni nechalo na Vysočině loni proti klíšťatům očkovat 24 procent lidí, což převyšuje průměr v České republice. „Stále to však neodpovídá výši rizika nákazy v našem regionu a počtu komplikovaných onemocnění mnohdy s trvalými následky,“ uvedla epidemioložka. Vysočina je od roku 2006 v počtu případů klíšťové encefalitidy každoročně na druhém místě v Česku za Jihočeským krajem.

Epidemiologové uvádějí, že například v Rakousku dosahuje takzvaná proočkovanost populace až 90 procent, zatímco v ČR se pohybuje mezi 16 až 19 procenty. Proti encefalitidě je možné se nechat očkovat celoročně. Na Vysočině se lidé mohou nechat očkovat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech Avenier v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, podle lékařů není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy a svalstva. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost, zvracení a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění vážný a hrozí postižení míchy, infekce může způsobit trvalé následky nebo skončit smrtí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?