Prodej polikliniky na Jarově pacienti odmítají

19. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé z okolí Žižkova, Chmelnice a Jarova se bouří kvůli probíhající privatizaci jejich polikliniky. Během tří týdnů mezi sebou sesbírali asi 3 tisíce podpisů, které už poslali ministerstvu financí.


O privatizaci rozhodla na jaře vláda Mirka Topolánka, jako minimální cenu stanovila necelých 10 miliónů korun. Dům si zatím prohlédlo asi sedm zájemců.

„Tady bude ale pěkný hotel,“ odtušil na chodbě polikliniky starší muž poté, co si vyzvedl recept na léky. Jenže v podmínkách soutěže stojí, že nový vlastník musí zachovat určité ordinace po dobu 25 let.

Lékaři a jejich pacienti i tak mají obavy z případných změn, například ze stěhování ordinací a z chaosu. Připomínají, že jiné dvě polikliniky v Praze 3 stát bezúplatně převedl na radnici, ačkoli ta o polikliniku na Chmelnici usilovala snad od sametové revoluce.

„Stěhovat ordinace je nesmírně komplikované. A třeba rehabilitace s vodoléčbou se přestěhovat nedá,“ řekla Právu Dagmar Jeníčková z petičního výboru. Zkušenosti z jiných částí Prahy s privatizovanými poliklinikami jsou podle ní špatné, majitelé budov se často pokoušejí obejít smlouvy.

Jeníčkovou příjemně překvapilo, jak silný odpor se zvedl proti privatizaci, na níž půl roku po rozhodnutí vlády vypsal výběrové řízení Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „Myslíme si, že by měli pozastavit soutěž,“ doplnila Jeníčková.

Mluvčí úřadu Jana Rennerová Právu řekla, že desetimiliónová cena za poměrně velký objekt v Praze 3 byla vyhlášena jako minimální v místě a čase obvyklá.

Na vyřízení petice je ze zákona šedesát dní, řeší to zvláštní odbor, ale soutěž, v niž rozhoduje nabídnutá cena, do té doby může skončit. „Ale že by se zvrátilo usnesení vlády? Za dobu, co tu pracuji, si nic takového nepamatuji,“ uvedla Rennerová s tím, že záleží především na ministerstvu financí.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob Právu sdělil, že by se soutěž dala zastavit. „Ovšem navrhnout by to musel ÚZSVM nebo vláda. Ministerstvo financí se to navrhnout nechystá,“ řekl Jakob. Podle něho zachování lékařské péče ošetří na čtvrt století smlouva.

„Pokud by nabyvatel tento závazek nedodržel, má stát (ministerstvo financí) právo od smlouvy o převodu odstoupit,“ uvedl Jakob.

Podle ministerstva zdravotnictví budoucí vlastník polikliniky na Jarově musí zachovat 25 ordinací lékařů. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň je Právu vyjmenoval. Jedná se o následující ordinace:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?