Pronájem karlovarské nemocnice? Až podle výsledků té sokolovské

8. 9. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy lékařů a zdravotnického personálu v karlovarské nemocnici sílí. "Pokud Karlovarský kraj pronajme sokolovskou nemocnici, nás to čeká také. I Cheb," myslí si lékaři.


Název firmy, která by měla získat karlovarskou nemocnici, je veřejným tajemstvím, stejně jako pronájemce Chebu.

Václav Larva, krajský radní pro zdravotnictví (ČSSD), to ale popírá. Na dotaz, zda si karlovarskou nemocnici hodlá pronajmout společnost Progres Medical a chebskou Roman Šmucler, odvětil, že zatím není rozhodnuto v případě sokolovské nemocnice.

„Pokud se záměr naplní, sokolovská nemocnice bude pronajata a její výsledky budou dobré, je možné, že budeme podobně uvažovat i o nemocnici v Karlových Varech a Chebu,“ vysvětlil.

Akcie Karlovarské krajské nemocnice, tedy všech tří nemocnic v kraji, vlastní ze sta procent Karlovarský kraj. Nyní je jich padesát dva a každá z nich má hodnotu milion korun. Právě to, že akcie budou na jméno, a tedy na Karlovarský kraj a nikoliv na doručitele, tedy anonymní, byla jediná změna, na niž přistoupilo bývalé krajské vedení.

Při fúzi nemocnic před pěti lety bylo vydáno dvaadvacet akcií za dvaadvacet milionů korun a byly uloženy v trezoru. Proti transformaci nemocnic se tehdy zvedla vlna nevole, protestovali primáři, lékaři, sociální demokraté i komunisté.

Přesto sloučení nemocnic prošlo a vedení nově vzniklé akciové společnosti se ujala Česká zdravotní. Její hospodaření skončilo stamilionovým schodkem a smlouvu už poté kraj těmto manažerům neprodloužil. To ale až po bouřlivých protestech lékařů a zdravotnického personálu v ulicích města a před krajským úřadem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?