Protest končí. I přes kritiku odbory dohodu přijaly

17. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Krize, která hýbala českým zdravotnictvím několik měsíců, je u konce. Lékařské odbory včera odsouhlasily nabídku ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Dohodu ale nechápou jako své vítězství, většina lékařů memorandum kritizuje.


Přesně čtyři a půl hodiny jednal odborový klub o schválení dohody z pondělního odpoledne. Memorandum i přes vlnu nesouhlasu nakonec lékaři přijali. „Nabídku přijímáme,“ pronesl stručně předseda LOK Martin Engel.

Prezident lékařské komory Milan Kubek doplnil, že nad názory radikálního křídla, které chtělo v protestech pokračovat, zvítězil „zdravý rozum“. Dohodu včera dopoledne schválila i vláda v čele s Petrem Nečasem.

„Pokud zazní výzva k ukončení protestu, jsme připraveni dohodu podpořit,“ uvedl premiér. Nyní tedy již nic nebrání tomu, aby lékaři začali skutečně své výpovědi stahovat.

Napětí trvá

Přijatá dohoda sice znamená konec protestů, o šťastném konci se však příliš hovořit nedá. Ustoupit muselo jak ministerstvo, tak samotní lékaři. A napětí mezi oba tábory je zjevné. „Lékaři přijímají nabídku České republiky, slibům vlády však zcela nevěří,“ dodal po jednání Engel.

Jakékoliv odchýlení od memoranda navíc podle něj bude znamenat opakování celé akce.

„Z dnešního jednání LOK zároveň zazněl jasný vzkaz vládě: pokud premiér nechce připojit svůj podpis, a tím poskytnout alespoň symbolickou morální záruku za splnění slibů, nebudí vláda u lékařů důvěru. Proto budou lékaři plnění slibů důsledně kontrolovat a při prvním náznaku nějakého úhybného manévru se ozvou,“ píše LOK ve svém prohlášení.

Lékaři dohodu kritizují

Vedení LOK se zřejmě musí připravit na kritiku, vedení některých regionálních oborů dohodu jasně odmítlo podpořit. A hlasy jednotlivých lékařů se neustále přidávají.

„Tak pročítám reakce od kolegů lékařů na webech a zatím jsem nenarazil na jediný, který by pozitivně hodnotil přijetí memoranda…Tak kdo má vlastně pocit vítězství? Není to tak trochu Pyrrhovo vítězství? Já se obávám, že ano. Hrdí a schopní odejdou, zbabělí zůstanou a budou drceni,“ píše například čtenář Zdraví.Euro.cz.

A s podobným názorem není rozhodně sám. Jak ale vysvětluje Engel nakonec zvítězila zodpovědnost.

„Vede nás k tomu zejména vědomí, že pacienti a celá veřejnost už delší dobu zažívají kvůli průtahům v jednání pocity nejistoty a frustrace. Přestože jsme ty průtahy nezavinili my, považujeme za zbytečné, aby to naši spoluobčané zažívali dál.“

Někteří lékaři i tak odejdou

Engel nedokázal říct, jestli po jeho výzvě všichni lékaři skutečně výpovědi stáhnou. Podle šéfa odborů už někteří mají místo v zahraničí.

Předák dodal, že ani jim nikdo nechtěl zaručit, že se budou moci po případném ukončení protestu všichni vrátit zpátky do práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?