Průzkum: Pětina zdravotnických studentů chce pracovat v zahraničí

28. 4. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba pětina studentů a studentek posledních ročníků zdravotnických škol chce po skončení studia pracovat v zahraničí.


Více než polovina studentů chce hledat práci v českých nemocnicích, kolem 15 procent plánuje zamířit do ambulancí. Vyplývá to z průzkumu, který mezi studenty 109 zdravotnických škol udělala organizace HealthCare Institute. Novinářům je dnes představil zakladatel organizace Daniel Vavřina.

Největší zájem pracovat v zahraničí měli studenti a studentky vyšších odborných škol, kde se pro tuto možnost vyslovila čtvrtina dotazovaných. U středoškoláků to bylo 18 procent a u vysokoškoláků o procentní bod méně. Asi 70 procent chce pracovat v českém zdravotnictví, zhruba desetina by ráda pracovala v jiném oboru (14 procent středoškoláků, tři procenta studentů VOŠ a 12 procent vysokoškoláků). Ti středoškoláci, kteří nechtějí nastoupit do zdravotnictví, jako nejčastější důvod uváděli špatné finanční ohodnocení práce (35 procent) a také to, že si špatně zvolili obor studia (32 procent).

Většina studentů je rozhodnuta hledat práci v českých nemocnicích, až jako další variantu volili ambulance či jiná zdravotnická odvětví. Největší podíl těch, kteří chtějí jít do nemocnic, byl mezi vysokoškoláky (64 procent), následovali středoškoláci (56 procent) a studenti VOŠ (49 procent). Pro rozhodnutí o výběru pracovního místa je pro budoucí zdravotníky důležitá výše platu, pracovní kolektiv a lokalita zdravotnického zařízení.

Do průzkumu se zapojilo 1583 respondentů ze 63 středních, 29 vyšších odborných a 17 vysokých zdravotnických škol (VOŠ). Z 87 procent šlo o ženy a dívky.

Lidé z praxe ale upozorňují, že názory, které studenti v průzkumu vyjádřili, se ne vždy projeví v praxi. Podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči v motolské nemocnici Jany Novákové například část středoškoláků nesloží maturitu. Podle prezidentky České asociace sester Martiny Šochmanové rovněž část zdravotních sester, které do nemocnic nastoupí, velmi brzo odchází jinam. Například motolské nemocnici podle Novákové nyní chybí asi 140 zdravotních sester z 2200.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?