Průzkum: Po vysvědčení se chystá opít víc než půlka nezletilých

29. 6. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 69 procent nezletilých chlapců a 54 procent dívek plánuje oslavit vysvědčení alkoholem. Ukázala to anketa mezi 300 respondenty, kterou uspořádalo Fórum Pijte s rozumem. Přes 30 procent dětí navíc přiznalo zkušenost s pitím i během letních táborů, stejné množství mladých si dá skleničku i na dovolené. Rady, jak děti varovat před riziky alkoholu, najdou rodiče a učitelé na webu www.pobavmeseoalkoholu.cz.


Vysvědčení se rozdává v pátek, každoročně v tento den hlásí záchranná služba výjezdy k podnapilým dětem. „Mezi hlavní důvody, kterými nezletilí školáci odůvodňují své pití, je pocit uvolnění, ztráta zábran a vnímání veselejší a společenštější nálady. Převážná většina mladých lidí uvádí, že největší vliv v oblasti konzumace alkoholu na ně měli rodiče. Na druhém místě stojí kamarádi s přibližně deseti procenty,“ uvedli autoři výzkumu. Vliv školy a reklamy je prý mnohem menší.

Pití se ale netýká jen oslav konce školního roku, k alkoholu se děti v létě dostanou častěji. „Každý druhý nezletilý chlapec a stejně stará dívka uvedla, že si na dovolené s rodiči dopřeje skleničku alkoholu. Ani na dětském táboře nechybí alkohol, jak potvrdilo 38 procent chlapců a 26 procent děvčat,“ uvedli zástupci fóra.

Nejčastěji se školáci dostanou k pití v barech a restauracích, tato místa uvedlo 28 procent dotázaných. Doma nebo v bytě kamaráda pije 16 procent mladých, na diskotékách pak 11 procent. Zatímco hoši pijí nejčastěji pivo a vodku, děvčata víno a koktejly.

Anketu uspořádalo Fórum Pijte s rozumem, které sdružuje velké výrobce a distributory lihovin. Ti provozují web, kde se mohou děti poučit o rizicích alkoholu. Rodiče a kantoři tu pak najdou rady, jak se s mladými o zodpovědném přístupu k alkoholu pobavit. Podle průzkumu se totiž děti dozvídají o důsledcích pití nejčastěji právě ve škole a v rodině.

Podle tento týden zveřejněné Mezinárodní zprávy o zdraví a životním stylu dětí a školáků skončily české děti do 15 let v pití alkoholu na první příčce ze všech 41 sledovaných zemí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?