První bitva vzplála. O zdraví

12. 7. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Opozice už nabíjí a hodlá pálit. Kvůli koaličním plánům, které mají z pacientů vytahat další peníze, se chce obrátit na Ústavní soud. Za zdraví totiž zaplatíme více.


Příliš malé zlepšení špatného. Tak označil minulý týden Svaz pacientů dohodu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, že v lékárnách už nebudou lidé platit za položku na receptu (ty smějí být dvě), ale jen za celý recept.

Ve hře zůstává možnost, že se poplatek zvýší z třiceti na padesát korun, takže úleva by nakonec nečinila třicet, ale pouze deset korun. Pokud jde o růst platby za den v nemocnici z šedesáti na sto korun, ten Svaz pacientů zcela odmítl. Navíc se stovka má platit jen tam, kde budou nejskromnější podmínky. Cena se může vyšplhat výše, k několika stovkám za den, pokud bude mít pacient zájem o nadstandardní péči.

„Cena za lůžko bude odstupňována podle kvality nemocničního zařízení a podle počtu pacientů na pokoji,“ popsal změnu premiér Petr Nečas. Horní hranici strany nestanovily.

Koalici teď zbývá jediné: přesně určit, co bude součástí standardu a co už bude nadstandard. Tedy co ještě uhradí pojišťovna a na co už si bude muset připlatit pacient. „Začít by se mohlo v materiálových záležitostech, jako jsou lepší čočky nebo kvalitnější protéza,“ říká nastupující ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Nejen Svazu pacientů, ale ani opozici se zmíněné vládní zdravotnické plány vůbec nezamlouvají. Už kvůli nim dokonce chystá ústavní stížnost, jak varoval socialistický exministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath.

Pojišťovny pod drobnohledem

A další plány? Kromě toho, že poplatky u lékaře nekončí, jak se dalo očekávat, napříště se prodraží chození ke specialistovi. Tedy alespoň v těch případech, kdy to pacientovi nedoporučí přímo obvodní lékař. Poplatek za to by se měl pohybovat podobně jako při hospitalizaci od sta korun výše. Kolik přesně to bude, se teprve stanoví. Hovoří se ale o dvou stovkách.

Změny se chystají i v předepisování léků. Pacienti by se měli připravit, že pilulky do šedesáti korun (například nejčastěji užívané paraleny či ibalginy) už si koupí jen ze svého. Koalice tak chce vyvážit mírnější placení za recept.

Experti pak dohodli ještě další věci. Jen namátkou: pojišťoven bude méně, sloučí se pojišťovna ministerstva vnitra a pojišťovna vojenská. Všechny pojistné domy navíc budou pod drobnohledem. Vzniknout by měl jakýsi nezávislý kontrolní úřad, který by na práci úředníků v pojišťovnách dohlížel.

„Úřad by měl mít zhruba pět set zaměstnanců, kteří budou zkoumat, zda pojišťovny nakoupily takovou zdravotní péči, jakou měly,“ vysvětlil plány Vladimír Pavelka z TOP 09. Ztráty, které dnes pojišťovny mají kvůli neefektivnímu hospodaření, totiž podle něho mohou dosahovat až padesáti miliard korun.

Už v lednu?

Strany chtějí také podpořit práva pacientů a prosadit větší elektronizaci zdravotnictví. Lékaři už nebudou brát tabulkový plat, každá nemocnice jim zaplatí takovou mzdu, na jaké se s nimi dohodne. Změnit by se také měl způsob, jakým se v Česku tvoří ceny a úhrady léků.

Ten dosavadní totiž už dva roky selhává. Lídři stran dokonce uvažují o tom, že by lékaři napříště předepisovali místo konkrétního léku jen účinnou látku. Proti tomu se ale stavějí sami lékaři.

A kdy se můžeme na chystané změny těšit? Podle poslance ODS a bývalého náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra by mohly platit od ledna příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?