První část opravy nemocnice Náchod začne na jaře 2014

21. 10. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
První etapa přestavby a modernizace Oblastní nemocnice Náchod by měla začít na jaře příštího roku. Stavbaři by do podzimu 2014 měli opravit sítě a vybudovat silnici za zhruba 70 milionů korun. Pak bude následovat přestavba zdravotnického zařízení, za zhruba miliardu korun. Novinářům to řekli představitelé hradeckého kraje.


Kraj původně uvažoval o tom, že na financování opravy použije evropskou dotaci 400 milionů korun. Letos v květnu rozhodl, že projekt bude platit z úvěru a vlastních peněz, stavba měla začít ještě během letošního podzimu. „Já bych si letošní zahájení velmi přál, dokonce jsem se pokoušel ty věci urychlit, ale není to reálné,“ přiznal hradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Kraj by měl mít na začátku listopadu prováděcí dokumentaci na přestavbu nemocnice. „Poté začneme s výběrovým řízením na dodavatele stavby, vlastní přestavba začne na podzim,“ řekl Franc. Podle krajem schváleného rozpočtového výhledu by se v roce 2014 mělo do stavby investovat 300 milionů korun, o rok později 400 milionů a 200 milionů korun v roce 2016. V roce 2017 kraj plánuje investici 85 milionů korun.

Podle plánů by se celá rekonstrukce měla dělat za provozu náchodské nemocnice. „Samozřejmě počítáme s tím, že vzhledem k stavebním pracím může dojít k omezení některých pracovišť, vzniknou problémy například s pooperační péčí o pacienty,“ připustil ředitel náchodské a rychnovské nemocnice Miroslav Vávra. Právě do rychnovské nemocnice by se někteří pacienti mohli během oprav z Náchoda přeložit. „Pochopitelně s ohledem na náklady, které jsou spojené s přepravou i určitým nepohodlím, se budeme snažit počet přeprav minimalizovat,“ řekl Vávra.

Projekt přestavby náchodské nemocnice například opoziční ODS označuje za megalomanský, občanští demokraté by uvítali přepracování projektu. Hejtman kritiku opozice odmítl. „Projekt nepočítá se zvýšením počtu lůžek ani operačních sálů,“ řekl Franc.

Náchodská nemocnice je největším krajským zdravotnickým zařízením a rekonstrukci nutně potřebuje. „Zásadní je havarijní stav všech sítí nemocnice a nerekonstruovatelný stav operačních sálů. V této podobě nemůže nemocnice dlouho fungovat dál, v podstatě se jen prohlubuje krize. Bez připravované rekonstrukce vyjde jen holé udržení provozuschopnosti nemocnice na 100 milionů korun ročně,“ uvedl Vávra.

Přestavbou by měl vzniknout hlavní pavilon nemocnice, ve kterém budou například operační sály. Na něj bude navazovat budova lůžkové části a objekty nemocničního zázemí.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?