První lékaři na jihu Moravy stahují výpovědi

5. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Beru zpět výpověď, kterou jsem podal k jedenatřicátému prosinci. Přehodnotil jsem situaci. Asi takový vzkaz včera našel na stole ve své kanceláři ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška. A ne jeden.


Z více než sto čtyřiceti lékařů, kteří v závěru minulého roku podali výpověď na podporu celorepublikové akce Děkujeme, odcházíme, už svůj odchod vzali zpět dva. Další tři se to chystají udělat v nejbližších dnech.

A nejsou sami, o stahování podaných výpovědí se šušká i v jiných jihomoravských nemocnicích. Podle Košky se nejspíš ukazují první výsledky mnohadenních debat s vedením jednotlivých klinik i řadovými lékaři, kteří v nich pracují.

„Přesné důvody stažení výpovědí jsem zatím neměl možnost s nikým z nich detailně probrat. Jsem za to ale samozřejmě rád. Na takzvaných sedáncích klinik jsme se snažili o otevřenou diskuzi a někteří kolegové to zřejmě přijali jako dostačující,“ popsal situaci ředitel.

Vyšší platy? Možná

S lékaři vedení nemocnice probíralo mimo jiné i to, jaké změny v načatém roce nemocnici umožní letošní úhradová vyhláška na výplatních páskách. Neznamená to ale, že doktorům na odchodu teď automaticky stoupnou platy.

Pokud nemocnice ve svém rozpočtu najde peníze, které jde na mzdy přesunout, zvýší platy všem. „Včetně nelékařských kategorií zaměstnanců, tedy i sester. Nevidím jako spravedlivé, aby se na základě tohoto tlaku vytvořily jen lepší podmínky pro lékaře,“ poznamenal Koška.

Žádostmi o opětovné přijetí lékařů se zřejmě brzy začnou zabývat i v břeclavské nemocnici, kde se pro odchod rozhodla téměř polovina doktorů. Mluvčí nemocnice Radomíra Schweitzerová potvrdila, že někteří už se na případné „zařazení zpátečky“ informovali.

„Z personálního vím, že několik lékařů se ptalo, za jakých podmínek by to bylo možné,“ řekla Schweitzerová. Upozornila však na to, že oficiálně výpověď zatím nikdo nestáhl. A podobnou nejistotu teď nejspíš zažívají i v dalších jihomoravských nemocnicích. Potvrdilo to i pondělní setkání, kterého se zúčastnil jihomoravský radní pro oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

„Měli jsme jednání s řediteli čtyř krajských nemocnic a informovali mě, že někteří lékaři o stažení výpovědi mohou uvažovat. Zdůrazňuji ale, že jde jen o úvahy. Nevím o ničem konkrétním a rozhodně nepůjde o masový jev,“ poznamenal Ryšavý.

Víc situaci komentovat nechtěl, vedení kraje však podle něj situaci bedlivě sleduje. A ve čtvrtek bude informovat o dalším postupu. Pokud totiž jihomoravské nemocnice skutečně opustí více než pět stovek lékařů, kteří akci na protest proti situaci ve zdravotnictví podpořilo výpovědí ze zaměstnání, bude to pro mnohá nemocniční oddělení znamenat krach. A v některých případech i kolaps celých nemocnic.

Žádný lékař přitom výpověď zatím oficiálně nestáhl ve vyškovské nemocnici, kde z šestadevadesáti lékařů odchod plánuje polovina. Žádosti o opětovné přijetí neevidují například ani v ivančické nemocnici. „Tak trochu čekám, že některé žádosti o výpověď přijdou,“ připustil šéf ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš.

Záleží podle něj především na tom, nakolik bude ministerstvo a nemocnice ochotné lékařům uhnout. „Podmínky výzvy Děkujeme, odcházíme jsou dvě - ke změně vzdělávacího systému už došlo. Zbývají platové podmínky,“ konstatoval Hrubeš

Méně investic

Velké ústupky ministerstvo zdravotnictví lékařům neslibuje, se změnami ale počítá.
Například ve fakultních nemocnicích, které přímo kontroluje, chce skromnější hospodaření.

„Pokud jde o přístroje, jsou vybavené opravdu luxusně. V následujících dvou letech proto budeme například apelovat na jejich vedení, aby méně investovalo do vybavení. A víc do ohodnocení lékařů,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?