První sleva-nesleva přináší VZP statisíce korun

19. 3. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovna počítá krabičky jednoho léku: „Za minulé čtvrtletí to bude za 250 tisíc korun.“ „To souhlasí, zaplatíme,“ odvětí výrobce léku. A zdravotní pojišťovna inkasuje peníze od firmy. Poprvé, zdaleka ne naposledy.


Všeobecná zdravotní pojišťovna nedávno získala první oficiální platbu od farmaceutické firmy. Peníze použije na zaplacení zdravotní péče. Naplnila se tím první dohoda o sdílení rizik, tedy v podstatě forma skryté slevy. Firma se v ní zavázala uhradit pojišťovně zpětně náklady na vyšetření, které souvisejí s nasazením jejího léku.

Zdravotní pojišťovna tím ušetří část celkových nákladů na tento lék. Firma má přitom navenek zachovanou původní vyšší cenu, která může mít vliv na cenotvorbu v jiných zemích. Jedná se o nový lék pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Obchod zajistil, že se k pacientům lék dostal rychleji, než kdyby se o ceně vedly dlouhé pře.

„První dohoda o sdílení rizik s farmaceutickou firmou prokázala, že to je dobrá cesta k hledání úspor. Už nyní chystáme další podobnou domluvu,“ řekl deníku E15 Petr Honěk, ředitel odboru léčiv a zdravotnických prostředků VZP. I v dalším případě by se mělo jednat o drahý přípravek pro pacienty s roztroušenou sklerózou.

Domluvu si pochvaluje i druhá strana, Novartis. „Tato dohoda je jedním z kroků dlouhodobé konstruktivní spolupráce obou zainteresovaných stran. O podobném modelu jednáme i u některých dalších produktů našeho portfolia,“ uvedl za Novartis David Skalický z managementu firmy.

Zdůrazňuje však, že se nedá mluvit o slevě: „V této dohodě jde o úhradu některých vyšetření, která jsou při nasazení léku nařízena Evropskou lékovou agenturou, nejedná se tedy o slevu.“ Standardní plošné snižování cen a úhrad léků na Státním ústavu pro kontrolu léčiv už podle Hoňka mnoho úspor nepřinese. Navíc při nízké ceně hrozí masivní vývoz přípravků do zahraničí. Právě proto se VZP zaměřila na individuální dohody s výrobci.

Další možnosti snižování cen léků

Zpětná sleva: Výrobce léku zaplatí zpětně po čtvrtletí zdravotní pojišťovně domluvenou část ceny z prodaných balení svého léku. Od pojišťovny získá umístění na listu preferovaných léků. Plánuje se u skupin léků, kde je velká konkurence.

Rozpočtový strop: Firma se zaručí za svůj vlastní odhad, kolik pacientů bude její lék užívat. Léky nad odhadované množství zaplatí ze svého. Vhodné u drahých nových přípravků.

Záruka za účinnost: Pokud lék nesplní očekávání, zaplatí ho firma ze svého. Pojišťovna hradí lék jen u pacientů, u kterých bude popsané zlepšení stavu v předem domluvených kritériích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?