Rada vlády pro lidská práva navrhuje odškodnit sterilizované ženy

21. 2. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada vlády pro lidská práva doporučuje kabinetu odškodnit ženy, které lékaři mezi lety 1971 až 1991 neprávem sterilizovali. Odškodnění by se mělo poskytovat bez ohledu na promlčení.


ČTK o tom informovala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Podle ní by vláda mohla záležitost projednat v příštích měsících. Návrh „odškodňovacího mechanismu“ by měla mít na stole do konce roku 2013.

Podle Lidových novin podporuje odškodnění většina ministrů. Kvůli sterilizaci se v minulosti desítky hlavně romských žen obrátily na ombudsmana, některé i na soudy.

Podle doporučení rady by odškodnění měly dostat všechny neprávem sterilizované ženy. Dočkat by se ho tedy měly i ty, které podle tehdejších předpisů měly za zákrok nárok na příspěvek. Do roku 1991 totiž platila vyhláška, která umožňovala vyplacení 10.000 korun za ukončení plodnosti.

Sociální pracovníci podle několik let staré zprávy ombudsmana přesvědčovali Romky o tom, aby víc dětí neměly, a dávku jim nabízeli. Odškodnění by pak měly získat podle rady také ženy, které se kvůli promlčení neobrátily na soud.

Nucenou sterilizací žen se minulý týden vláda zabývala. Projednala totiž závěrečná doporučení Výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace. Mezi nimi bylo mimo jiné právě to, aby Česko prokázalo dobrou vůli a nechtěně sterilizované romské ženy odškodnilo. „Zmrzačení se dělo ve státních institucích, tudíž je k odškodnění stát povinen,“ podpořil v LN doporučení rady místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Souhlasný postoj vyjádřili i další ministři. Zda návrh vládou projde, však bude podle nich ještě záviset na přesné podobě systému odškodňování. „Musí být jasně stanoven postup, jak se prokáže, že sterilizace byla proti vůli ženy, která o odškodnění žádá,“ řekl deníku ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „Odškodnění podporuji, přesnou částku je ale potřeba diskutovat na základě argumentů odborníků,“ podotkl v LN ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Šimůnková uvedla, že kabinetu navrhla, aby kvůli odškodnění zadal několik úkolů. Ministerstvo spravedlnosti má vypracovat analýzu o přezkoumání promlčecích lhůt. Ministři zdravotnictví, práce a financí spolu s vládní zmocněnkyní pak mají do konce příštího roku navrhnout, jak by se mělo odškodnění provádět. Šéf resortu zdravotnictví má do konce letošního června zajistit to, aby se zdravotnická dokumentace pacientek o sterilizaci od roku 1971 neskartovala. Do konce září pak vypracuje návod, jak by se mělo při sterilizacích postupovat.

Podezření na nucené sterilizace především romských žen zveřejnilo v roce 2004 Evropské středisko pro práva Romů. Podle něj se v Česku vyskytly případy, kdy Romky nedaly k zákroku souhlas, nebo na něj kývly v mezní situaci či pod pohrůžkou odebrání sociálních dávek. Odškodnění navrhoval v minulosti i někdejší ombudsman Otakar Motejl, na kterého se se stížností do konce roku 2005 obrátilo asi osm desítek hlavně romských žen. Statistiky počtu žen, které byly tímto zákrokem poškozeny, v ČR neexistují.

Rada vlády pro lidská práva zasedala minulý čtvrtek. Vycházela ve svém doporučení z podnětu, který jí dal její výbor proti mučení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?