Rada vojenské pojišťovny projedná obvinění Šteina z korupce

17. 12. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) bude na zasedání požadovat od ředitele Karla Šteina vysvětlení k jeho obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek. Zda radní také navrhnou odvolání ředitele, nelze předjímat.


Správní rada se o věc zajímala už v minulosti, ředitel prý tehdy vše věrohodně vysvětlil. Ministerstvo zdravotnictví plánuje na příští rok v pojišťovně kontrolu.

Obvinění se týká více než 20 podezřelých zakázek. Se Šteinem jsou údajně obviněni i tři lidé ze soukromé sféry. Štein, jenž pojišťovnu vede přes šest let, obvinění popírá.

Ministerstvo zdravotnictví kontrolovalo pojišťovnu na přelomu let 2012 a 2013. Na základě výsledků podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a podnět ministerstvu financí s žádostí, aby ho podstoupilo příslušnému finančnímu úřadu.

Detektivové z protikorupční policie hledali dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství letos v červnu. Tehdy se spekulovalo, že hledají důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila za podivných okolností odměny 130 milionů korun.

VoZP, která mimo jiné hradí lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?