Rakovina? K lékaři se jde, až když je pozdě

4. 5. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Preventivní prohlídky, které zachrání život stovkám lidí ročně, jsou zdarma. Přesto na ně plno lidí nechodí, nejspíš si myslí, že se jim nemůže nic stát a dokud je něco nezačne bolet, jsou zdraví.


Ale když už o sobě dá choroba vědět, může být na léčbu příliš pozdě. Ročně se u nás diagnostikuje více než 77 tisíc nádorů a skoro 28 tisíc pacientů na ně zemře.

Stát a zdravotní pojišťovny se snaží prevenci co nejvíce podporovat, kromě péče o zdraví hraje svou roli i ekonomická stránka, většinou je totiž léčba onkologických onemocnění velmi nákladná. „Ke konci roku 2013 mělo u nás zkušenost s nějakým typem nádoru více než 450 000 osob. Alarmující čísla jasně dokládají potřebu účinné prevence nádorových onemocnění,“ říká ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Například VZP bude nově přispívat 2,5 tisíci korun na vyšetření prostaty pro muže mezi 55 a 60 lety. „Předpokládané celkové náklady činí 12,5 milionu korun, což umožní vyplatit příspěvek pěti tisícům mužů,“ řekl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Proti rakovině děložního čípku se pak dokonce nabízí vakcinace. Protože virus mohou přenášet i hoši, uvažuje se i o očkování chlapecké části populace. Na prevenci a boj s chorobami chce upozornit i Český den proti rakovině, který se uskuteční 13. května.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?