Rath hrozí VZP soudem, prý posílá méně peněz

16. 2. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnictví Středočeského kraje je ohroženo, tedy alespoň podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Na vině je údajné snížení úhrad od Všeobecné zdravotní pojišťovny, kraj se chystá obrátit na soud.


Krajské nemocnice kvůli nedostatku financí neudrží rozsah a kvalitu péče jako v loňském roce, podle hejtamana hrozí, že lidé budou muset jezdit do jiných zařízeních nebo se prodlouží čekací doby.

Problémy pý hlásí i sociální ústavy a domovy pro seniory, kterým se úhrady snížily až o polovinu.

„Zkrácení záloh je velmi závažná věc, protože to přímo ohrožuje rozsah a dostupnost zdravotní péče, je to přímý útok na platy zdravotníků,“ varuje hejtman David Rath.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se ale brání, zálohy prý nesnižuje a zařízení dostávají zaplaceno za to, co mají nasmlouváno.

Rath: Dostáváme o desítky milionů méně

Hejtman s pojišťovnou nesouhlasí, tvrdí, že nemocnice dostávají měsíčně o 10,5 milionu korun méně, a to bez ohledu na odevedenou zdravotní péči.

„Za celý rok je to nějakých 125 milionů, to je obrovské číslo,“ podotkl hejtman. Velký propad zaznamenaly i tamní domovy důchodců a sociální ústavy.

Úhrady se podle krajské radní pro sociální věci Zuzany Jentschke Stöcklové (ČSSD) proti loňskému roku snížily o polovinu až dvě třetiny.

„Došlo k razantnímu krácení záloh a situace může být v těchto ústavech brzy opravdu kritická. Je však zřejmé, že VZP nechce platit vykazování zdravotnických výkonů i přes to, že na to mají naše organizace nárok a dodržují metodiky vydané zdravotními pojišťovnami,“ prohlásil Rath, který se prý obrátí s žádostí o pomoc na premiéra Jana Fischera.

Obrátíme se na soud

Kraj chce nepříznivou situaci zvrátit soudní cestou. Chystá se navrhnout předběžné opatření, kterým pojiš´tovnu hodlá přimět k tomu, aby úhrady zachovala na loňské úrovni. Mluvčí VZP Jiří Rod hejtmanovo tvrzení odmítá.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna se důrazně ohrazuje proti dnešnímu tvrzení pana hejtmana Ratha, že se chystá snížit krajským nemocnicím zálohy. Zálohy pro rok 2010 se zdravotnickým zařízením poskytují na základě vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 471/2009. Výše úhrad na rok 2010 vychází z vyúčtování roku 2008 x 1,052 a je platná pro celý rok.,“ kontroval mluvčí pojišťovny Rod.

Nemocnicím jsou podle něj stanoveny zálohy v podstatě ve stejné výši jako v roce 2009 s navýšením o kompenzaci platů zdravotních sester.

„Rok 2009 byl rokem s nejvyšším navýšením výdajů VZP na zdravotní péči, zálohy se stanovují pro všechny nemocnice stejně bez ohledu na zřizovatele a byly projednány s asociacemi velkých i malých nemocnic. Pouze nákladná péče a operace velkých kloubů se hradí zvlášť podle počtu provedených výkonů,“ doplnil Rod.

Pokud kraj podá kvůli sporu na pojišťovnu žalobu, bude se podle něj VZP snažit své kroky obhájit. „Na to mají právo, my se samozřejmě budeme snažit podle možností bránit,“ dodal Rod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?