Rath: Porušili smlouvu, ať zaplatí

24. 8. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení berounské nemocnice porušilo podle středočeského hejtmana Davida Ratha podmínky privatizační smlouvy. Zrušilo čtyři obory a kraj po něm nyní chce 40 milionů korun. Zařízení obvinění odmítá.


Peníze po berounském zařízení bude požadovat Oblastní nemocnice Kladno, kterou vlastní kraj, za každý obor chce deset milionů. Za tyto peníze bude moci služby v Kladně rozšířit. Pokud ale nemocnice odmítne pokutu uhradit, celý spor bude muset řešit soud.

“V roce 2007 došlo k prodeji nemocnice v Berouně, která byla do té doby součástí krajské nemocnice Kladno. Při prodeji soukromé společnosti Jessenia byla do smlouvy zahrnuta podmínka, která zavazuje nového majitele provozovat nemocnici ve stejném rozsahu jako v tom, ve kterém ji přebíral,“ uvedl Rath.

Jenže to se podle hejtmana nestalo a nemocnice začala z neznámých důvodů rušit obory. „Nemocnice Beroun v rozporu se smlouvou zažádala o změnu registrace, a to hned v několika případech. Jednalo se o zrušení lůžkové gynekologie a porodnictví včetně příjmové ambulance, zrušení chirurgické JIP a zrušení patologické anatomie z komplementární péče,“ doplnil hejtman.

Nemocnice pochybení odmítá

Berounská nemocnice ale s takovým obviněním nesouhlasí. Tvrdí, že porodnice byla zrušena dávno předtím, než nový vlastník v roce 2007 nemocnici přebíral, a patologie funguje dodnes. Změny podle ní nastaly pouze u gynekologie a lůžkové chirurgie, ale na základě výběrového řízení pro pojišťovny, které vyhlašuje ministerstvo zdravotnictví.

To se navíc prý uskutečnilo už koncem roku 2006 a jeho výsledky byly známy 3. ledna 2007, tedy opět před nástupem nového majitele.

„Bylo zde jasně napsáno, že se nedoporučuje uzavření smlouvy na poskytování ústavní zdravotní péče pro vnitřní lékařství, chirurgii, gynekologii a porodnictví. Porodnictví tam už ale nebylo. Nemocnice se měla stát nemocnicí pro poskytování následné lůžkové péče,“ uvedla pro ČTK Vlasta Dolejšová s tím, že internu nemocnice v rozporu s tímto doporučením nezrušila a ambulantní péči zachovala v mnoha oborech.

Pojišťovny za rušení oborů nemohou

Hejtman tvrdí, že kraj získal věrohodná vyjádření pojišťoven, podle nichž v Berouně tyto obory měly zůstat zachovány. Poznamenal, že cílem není vyvolat soudní spor, ale spíše se s berounskou nemocnicí dohodnout. Její postup považuje za nebezpečný precedent.

„Za chvíli by tam ta zdravotnická zařízení nemusela mít žádnou péči a mohla by z toho udělat hotel nebo ubytovací zařízení,“ dodal.

Zmapování situace v berounské nemocnici podle Ratha trvalo určitou dobu, stejně se hejtmanství nyní zaměřuje na ostatní zprivatizované nemocnice, například na zařízení v Brandýse nad Labem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?