Rath prohrál spor o prodej nemocnic

16. 7. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Při prodeji středočeských nemocnic nebyl spáchán žádný trestný čin. Protikorupční policie podle serveru ihned.cz definitivně odložila prošetřování prodeje, kterým se zabývala déle než rok. Spor se svým předchůdcem Petrem Bendlem (ODS) tak hejtman David Rath prohrává (ČSSD).


Podle Ratha kraj prodal nemocnice pod cenou a zvýhodnil tím vybrané podnikatelské subjekty.

„Zastavili jsme šetření v této věci, protože jsme nezjistili, že by došlo k trestnému činu,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Bendl poukazuje na to, že privatizaci hlídaly dvě právní kanceláře, aby bylo vše podle zákona.

„Byť jsme byli kriminalizováni opozicí a Davidem Rathem, tak bylo od začátku evidentní, že celá privatizace proběhla naprosto transparentně. Je určitě dobře, že to takto skončilo,“ reagoval na odložení případu Bendl.

Pokračovat se bude u antimonopolního úřadu

Rath i nadále transparentnost prodeje zpochybňuje. Policie sice vyšetřování uzavřela, nicméně podnět k dalšímu zkoumání podle Ratha předala antimonopolnímu úřadu v Brně.

„I ten nejhloupější člověk prodává tomu, kdo nabídne nejvíc. Výjimkou je jen Petr Bendl a ODS, kteří prodávají tomu, kdo dá nejméně. Je to nevšední způsob, ale podle policie není trestný. To jen dokládá, že nežijeme ve standardní zemi, ale v Absurdistánu,“ reagoval na policejní závěry Rath.

Padly další žaloby

Policie se bude muset středočeskými nemocnicemi zabývat i nadále.Současné vedení totiž podává s příbramskou nemocnicí žaloby kvůli prodeji nemocnic v Rakovníku, Hořovicích, Třebotově, Na Pleši a Prčici.

Tato zařízení, jež byla dříve v majetku oblastní nemocnice v Příbrami, prodalo podle Ratha bývalé krajské vedení za nevýhodných podmínek a v rozporu s obchodním zákonem.

Žalovanými stranami jsou současní vlastníci nemocnic, tedy společnosti NH Hospital, Institut onkologie a rehabilitace Na Pleši, Gerimed, Privamed Healthia a Nemocnice Třebotov.

Kraj pod Rathovým vedením se před časem také obrátil na Evropskou komisi, aby věc prozkoumala. Ani ona ještě nerozhodla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?