Realita, nebo planý poplach?

12. 9. 2010 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktor Vlastimil Jindrák je primář Klinické mikrobiologie a antibiotické stanice pražské Nemocnice Na Homolce. Má velké zkušenosti s antibiotiky a podílel se i na dvouletém projektu Evropské unie, který byl zaměřen na účinné používání antibiotik v nemocnicích členských států EU.


Byl jeho hlavním koordinátorem. A jak se on dívá na infekce vyvolané bakteriemi odolnými k antibiotikům a k hrozbě superbakterie? „Odolnost (rezistence) k antibiotikům u mnoha bakteriálních druhů stoupá o desítky procent a stále častěji se v klinické praxi dostáváme do situace, kdy je výběr účinných antibiotik omezený, minimální, nebo dokonce žádný,“ říká doktor Jindrák.

„Situace v České republice je přitom jedna z nejhorších v Evropě zejména v případě některých druhů bakterií vyvolávajících tzv. nemocniční infekce. Byly zaznamenány ve většině našich nemocnic, převážně na jednotkách intenzivní péče, u kriticky nemocných pacientů,“ vysvětluje doktor Jindrák
„Záludnost jejich výskytu je dána mj. tím, že u většiny osob, které jsou těmito bakteriemi osídleny, vůbec nevyvolávají onemocnění. Unikají proto pozornosti, ale mohou se šířit na jiné nemocné, u nichž může propuknout různě závažná infekce. Má-li život ohrožující charakter, je pak výsledek léčby nejistý a osud postiženého pacienta chmurný,“ dodal.

Podle něho když si několik turistů „přivezlo“ tyto bakteriální kmeny z nemocnic v Indii a Pákistánu, zprávy měly alarmující náboj, hovořilo se o superbakteriích, zabijácích a podobně. Jde o kmeny NDM-1.

Podobné kmeny byly v Evropě už dříve

„Podobné kmeny ale byly v Evropě zjištěny už dříve. Problém antibiotické rezistence lze ovlivnit, pokud budeme používat antibiotika uvážlivě a omezovat jejich nadužívání,“ vysvětluje doktor Jindrák s tím, že je nutné dodržovat základní jednoduchá pravidla prevence a kontroly infekcí zabraňující přenosu mikrobů ve zdravotnických zařízeních.

„Nelze se spoléhat na to, že budeme zasažené pacienty izolovat na vyčleněných pracovištích. To je nereálné. Účinná, levná a jednoduchá metoda je například dezinfekce rukou. Je překvapivé, jak často tento postup zdravotníci neprovedou, a to i v těch nejrozvinutějších zemích včetně ČR. Kampaň Světové zdravotnické organizace pod názvem Chraňme životy čistýma rukama, ke které se zatím ČR oficiálně nepřipojila, je zaměřena právě na tuto problematiku,“ tvrdí primář. Uzavírá s tím, že ČR má Národní antibiotický program, který chce omezit šíření antibiotické rezistence.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?