Rebely zastaví jen Pejchlův odchod

7. 9. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Rebelující lékaři a sestry z kyjovské nemocnice napadli otevřený dopis ředitele nemocnice. Trvají na jeho odvolání.


V kyjovské nemocnici přituhuje. Nově vzniklé sdružení Občané za Nemocnici Kyjov je odhodlané bojovat za odvolání ředitele Josefa Pejchla i s právníky po svém boku. Zastavit to může jen vedení kraje, když ředitele odvolá samo. Teď už ale zástupci sdružení požadují i okamžité odvolání Pejchlovy nejbližší spolupracovnice Evy Havlíkové a ukončení spolupráce s tiskovým mluvčím nemocnice Tomášem Zdechovským.

„Od momentu, kdy jsme založili sdružení, stali jsme se politicky silnějšími. Už i vedení kraje nás bere v potaz. V nejbližší době nás přijme jak radní za zdravotnictví Ryšavý, tak i hejtman Hašek,“ uvedl za sdružení psychiatr Jaroslav Kliment. Spolu s kolegy na úterý svolal tiskovou konferenci v reakci na otevřený dopis ředitele, kterému se věnovala v minulém týdnu média.

„Osmdesát procent toho, co tam píše, se nezakládá na pravdě. Můžeme to doložit,“ tvrdí Kliment. Podle něj v dopise s popisem zásluh nového vedení a plánů do budoucna stojí lži a s nimi záměrně uváděné polopravdy, ve kterých si nové vedení přivlastňuje zásluhy svých předchůdců. „Když totéž vyhodnocoval kraj, uznal, že jsme v nemocnici udělali kus práce,“ uvedl k tomuto nařčení Pejchl a dodal, že se zástupci nově vzniklého sdružení a také nově vzniklých odborů chce a bude jednat.

Ovšem ne o tom, zda propustí náměstkyni Havlíkovou nebo sám odstoupí. „S odbory budu mluvit o věcech, které přísluší odborům. Stejně tak se sdružením můžeme probrat takové problémy, jako je vybavení či příplatky za směnnost, tomu se nebráním,“ řekl Pejchl s tím, že on je odpovědný vedení kraje a tomu také skládá účty a s ním konzultuje své kroky.

S tímto postupem ovšem zřejmě u Občanů za Nemocnici Kyjov neuspěje. Lékaři a sestry ze sdružení vytýkají zásadní chyby nejen jemu, ale i zmíněné náměstkyni pro ošetřovatelskou péči, nemocniční ombudsmance a manažerce kvality v jedné osobě Evě Havlíkové. Změny, které spolu s ředitelem zavádí, jsou podle nich jen okopírované zásady z jiných nemocnic, které navíc v kyjovském zařízení nefungují. Mohou podle jejich slov i ovlivnit kvalitu péče.

„Ochota lékařů sloužit klesá. K ohrožení pacienta je pak blízko,“ uvedl další ze zástupců sdružení, kardiolog Jaromír Břeň. Jak doplnil, nové pokyny kladou na lékaře při službách mnohdy přehnané nároky, které za určitých okolností nelze zvládat. Mnoho jich proto dalo ze služeb výpověď.

„Jednání s krajem je poslední šancí. Když nevyjde, obrátíme se na právníky a podnikneme další kroky, které máme připravené,“ dodal Kliment, který si nedokáže představit, že by lékaři a sestry ze sdružení mohli dál s ředitelem Pejchlem spolupracovat.

Za rebely stojí podle místostarosty Kyjova Antonína Kuchaře i kyjovská městská rada, která v pondělí večer vyslechla obě strany. Jak uvedl, nemocnici momentálně nejvíce ohrožuje personální krize, která právě za ředitelování Josefa Pejchla nastala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?