Ředitel hygieniků varuje před návrhem novely zákona o potravinách

15. 3. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček varuje před novelizací zákona o potravinách, jak ji navrhuje poslankyně za ANO Margita Balaštíková. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, odňal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).


V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích, řekl dnes na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.

Podle Marečka jde o několikátou snahu sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. „Jde o o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení,“ řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. „I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků,“ řekl Mareček.

Hygienici by podle návrhu novely mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. „Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu,“ řekl Mareček.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. „I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami,“ uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla.

SZPI je s návrhem poslankyně ztotožněný z řady důvodů. „Elementárním je ten, že návrh pouze zakotvuje do právního předpisu současnou kontrolní praxi,“ napsal ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve Sněmovně. To začne pravděpodobně příští týden. Vláda už dříve tento návrh odmítla, nesouhlasí s ním ani ministerstvo zdravotnictví. Balaštíková návrh obhajuje tím, že se sjednotí dozorová činnost. „Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví je odlišný. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží,“ uvedla Balaštíková. Podle jejího návrhu nyní kontroluje zhruba 30.000 provozů SZPI a 30.000 hygienici. Nově by hygieně zůstalo 14.000 provozů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?