Ředitel Kraus: Dozorčí rada ICRC bude doplněna do konce července

4. 7. 2013 6:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Dozorčí rada Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) bude doplněna do konce července. Z osmičlenné rady odešla na jaře polovina členů včetně tří lidí z americké Mayo clinic, která je hlavním zahraničním partnerem ICRC. ICRC od května vede slovinský neurolog Gorazd Stokin, někteří odborníci by však v čele centra raději viděli kardiologa Tomáše Káru, který stál u zrodu ICRC.


Kára v centru zůstává, stal se koordinátorem vědecko-výzkumné činnosti mezi Mayo clinic a ICRC a vede také jeden z projektů. Novinářům to dnes řekl ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny, pod kterou ICRC spadá, Roman Kraus.

V dozorčí radě musí být nejméně tři cizinci. „Radu doplníme do konce července, naším zájmem je, aby v ní byl nejméně jeden člověk z Mayo clinic,“ uvedl Kraus. Dosavadní dozorčí rada podle něj nepracovala dobře, sešla se jen jednou. Její členové by však měli mít schůzku jednou za půl roku. Bývalý ředitel Kára se po odstoupení rady bál oslabení spolupráce s Mayo clinic, podle Krause však bude pokračovat.

Nový ředitel Gorazd Stokin působí v čele ICRC od května. Říká, že bude s Károu spolupracovat. „Přestože se s některými aspekty ještě seznamuji, mám velmi dobrý pocit. Na světě není mnoho center jako ICRC,“ poznamenal Stokin.

ICRC je projekt za pět miliard korun. Jeho cílem je výzkum a léčba nemocí, na které lidé umírají nejčastěji. Centrum začalo fungovat v lednu a lékaři tu do konce května ambulantně ošetřili 19.621 pacientů, 1862 jich hospitalizovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?