Ředitel Motola "kulichy" neždímal, klid ale ještě nemá

25. 7. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Machinace s veřejnými zakázkami v pražské Fakultní nemocnici v Motole se nepotvrdily. Takový je závěr rozsáhlé několikaměsíční kontroly ministerstva zdravotnictví.


„Kontrolní skupina nezjistila z dostupných dokladů žádná závažná pochybení, která by ovlivnila výběr nejvhodnější nabídky,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Tím, jak se v Motole zakázky přidělují, se úředníci ministra Leoše Hegera začali zabývat poté, co na internet uniklo video, na kterém ředitel Miloslav Ludvík mluví o korupci při výběrových řízeních a u významných pacientů neboli „kulichů“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze.

„Já jsem to věděl od začátku, že je vše v pořádku,“ zareagoval na výsledky ministerské kontroly Ludvík. Klidný však ještě být nemůže. Kauzou se v současné době ještě zabývá protikorupční policie.

Ministerstvo si odvezlo stohy dokumentů

Hegerův úřad začal s kontrolou letos na začátku února. Z téměř 200 zakázek, které Motol rozdělil mezi firmy od roku 2008 do 2010, jich zaměstnanci ministerstva náhodně vybrali 39. Byly mezi nimi i ty, na které se zaměřila média.

„Byla to velmi rozsáhlá kontrola. Ministerstvo si od nás odvezlo stohy dokumentů,“ prohlásil Ludvík.

Hegerův úřad však porušení zákona nezjistil. A to ani při rozdělování zakázek malého rozsahu, tedy těch, které nepřesáhnou hranici dvou milionů korun. „Zjištěná pochybení byla převážně formálního charakteru,“ uvedl Sršeň.

Nemocnice je ale stále v hledáčku protikorupční policie.

„Šetření je rozsáhlejší, nezkoumáme pouze nahrávku samotnou. Prošetřování případu by mohlo skončit za několik týdnů,“ prohlásil pro Aktuálně.cz mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

"Kuliši" jsou důležití

Kriminalisté se zabývají také krádeží videa, které uniklo na internet. Nahrávka vznikla loni v listopadu, když byli lékaři i vedení nemocnice na výjezdním zasedání ve Špindlerově Mlýně. A Ludvík tvrdí, že k němu měla přístup jediná osoba.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?