Ředitel nemocnice chce lépe informovat Brňany, kam jít s úrazem

20. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v Brně často nevědí, do které nemocnice mají po pracovní době lékařů jít s úrazem. Lékařskou službu první pomoci zajišťuje Úrazová nemocnice Brno, avšak lidé často chodí do nejbližších zařízení, která nemají pro poskytování první pomoci vyčleněný personál.


ČTK to řekl ředitel Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Vít Drbal, podle nějž by měli být občané lépe informováni.

Situaci s ošetřováním méně vážných úrazů by měla zlepšit rekonstrukce Úrazové nemocnice za zhruba 70 milionů korun, která by měla začít v září a skončit příští rok. Byl by v ní stálý doktor, jenž by zabezpečoval veškeré úrazy od zadřené třísky až po těžší zranění, řekl ČTK ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal. V současnosti lékaři poskytují první pomoc v provizorních prostorách a v případě, že zrovna nemusejí operovat.

„Lidé mají pocit, že když přijdou třeba i s drobným úrazem do jakékoliv nemocnice po pracovní době, lékaři je ošetří. Personál přitom nemá povinnost zabezpečit péči každému, kdo přijde s jakýmkoliv problémem,“ uvedl Drbal.

Podle něj lékaři při ústavní pohotovostní službě dohlížejí na hospitalizované pacienty, a pokud musí odbíhat k nově příchozím, není to dobře. „Když má někdo zdraví ohrožující stav, měl by si zavolat záchrannou službu, která ho odveze do kterékoliv nemocnice. K tomu je personál připravený. S menšími potížemi by se lidé měli obracet na určenou nemocnici s lékařskou službou první pomoci,“ upozornil Drbal.

K lepší znalosti obyvatel by měla podle něj přispět lepší informovanost. „Nemocnice napříč všemi zřizovateli od státu přes kraje i města a soukromé subjekty by se měly domluvit na nejvhodnějším postupu, jak komplikace odstranit, a informovat také pacienty písemně, na internetu a prostřednictvím dalších možností, kam se mají v případě nutnosti po pracovní době obracet,“ řekl Drbal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?