Ředitelka: Dražba majetku se provozu nemocnice v K. Hoře nedotkne

24. 11. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Dražba majetku po bývalém provozovateli kutnohorské nemocnice se podle ředitelky zdravotnického zařízení Alice Opočenské pacientů nedotkne. Chybějících 52 lůžek nemocnici zapůjčí oblastní nemocnice v Kladně a v případě rentgenů se výpadek vyřešil prodloužením ordinačních hodin. Kraj už vyčlenil 14,5 milionu korun na nákup nového vybavení, sdělila Opočenská ČTK.


Když hejtmanství loni převzalo zadluženou nemocnici od města, získalo nemovitosti v nemocničním areálu a další majetek. Dluhy údajně zůstaly nesplaceny. Společnost Nemocnice Kutná Hora, jež zařízení provozovala, ukončila činnost a stala se z ní jen prázdná slupka. Nyní je v konkurzu. Mezi věřiteli byly i velké firmy, například Česká pošta.

Insolvenční správce Michal Žižlavský se podle České televize nyní rozhodl dát movitý majetek po bývalém provozovateli do dražby, aby uspokojil alespoň některé pohledávky věřitelů. Jde o lůžka, rentgen, počítače nebo třeba nábytek v kanceláři ředitelky.

Opočenská ČTK řekla, že nemocnice měla tento majetek pronajatý a nakonec se ho rozhodla neodkoupit kvůli jeho stáří nebo proto, že ho nepotřebuje. „V podstatě jsme ukončili pronájem movitých věcí a předáváme je insolvenčnímu správci,“ uvedla.

Dražit se bude asi desetina movitého majetku nemocnice. Jeho pořizovací cena byla 5,3 milionu korun a nynější znalecká cena se pohybuje kolem čtyř milionů. Jde o 300 položek, ale většina z nich má zřejmě velmi malou hodnotu. Spolu s nábytkem nebo počítači však do dražby půjde i jeden ze dvou rentgenových přístrojů, který dosud prováděl zhruba 20 procent výkonů. „Těch 20 procent je v rezervách, takže se nic nestane,“ tvrdí ředitelka.

Problém řeší prodloužením provozních hodin u druhého rentgenu. „Organizačně jsme to zvládli, navíc jsme napojeni na elektronický systém objednávání pacientů, tím se zkrátily lhůty,“ dodala Opočenská.

Kraj nyní vypisuje tendr na nákup nového vybavení, dodavatel by měl být znám v polovině února. „Než budeme mít nová lůžka, půjčili nám 30 nepoužívaných z Kladna,“ uvedla ředitelka s tím, že to vzhledem k nynější redukci akutních lůžek nepředstavuje větší problém. Celkem je v nemocnici akutních lůžek i lůžek na oddělení pečující o dlouhodobě nemocné 219. Mluvčí kraje Berill Mascheková ČTK řekla, že za půjčení lůžek si kladenská nemocnice nic neúčtuje. Zaplatí se pouze jejich přeprava.

Nemocnici dříve provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla zájem o její koupi. Poté ale Středočeský kraj městu nabídl, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat dalšího podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila. Převod nemocnice na kraj pak schválili krajští i městští zastupitelé.

Insolvenční správce v souvislosti s převodem nemocnice z města na kraj podal na radnici a také na krajskou nemocnici v Kolíně, pod níž kutnohorské zařízení spadá, žalobu. Požaduje 120 milionů korun. Škoda údajně vznikla tím, že byl podnik zlikvidován. Podle Maschekové se věcí zabývají právníci. „Zaujímat nějaká stanoviska je nyní předčasné,“ uvedla.

Město požadovanou částku rozporuje, podle něj je mimo reálnou výši závazků nemocnice. „Je potřeba zohlednit i další pohledávky, které se nepřihlašují, to jsou pohledávky za majetkovou podstatou. Kupříkladu pohledávky zaměstnanců,“ řekl České televizi Žižlavský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?