Reforma může výrazně omezit domácí porody

5. 9. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma zdravotnictví, již nyní čeká třetí čtení v parlamentu, zavádí mimo jiné až milionovou pokutu pro zdravotníky, kteří by plánovaně poskytli péči mimo zdravotnická zařízení. Týkat se to bude i porodních asistentek, jež pomáhají ženám při plánovaných porodech doma.


Informaci přinesl deník Dnes.

V současnosti si žena, která se rozhodne porodit doma, může pozvat a zaplatit porodní asistentku. Pokud však bude schválena připravovaná reforma zdravotnictví, což je díky vládní většině ve sněmovně pravděpodobné, nebude tato praxe nadále možná.

Reformní zákony totiž počítají až s milionovou pokutou pro kohokoli, kdo plánovaně poskytne zdravotní péči mimo zdravotnické zařízení.

Právnička Kateřina Červená, která pracuje pro Ligu lidských práv, se obává, že zákon povede k odpírání lékařské péče některým ženám. „Ministerstvo zdravotnictví odmítá debatu na toto téma, ale zapomíná na to, že tady vždycky budou ženy, které chtějí rodit mimo zdravotnická zařízení, a těm i jejich dětem odpírá zdravotní péči,“ uvedla pro deník.

Poukazuje navíc na skutečnost, že takový přístup státu je v rozporu s postojem Evropského soudu pro lidská práva, který jasně deklaroval, že ženy mají právo na volbu místa porodu a státy jim k tomu musí vytvořit podmínky.

Předseda zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný (ODS) naopak změnu zákona podporuje. „Jsem jako lékař i zdravotní expert proti porodům doma, protože tam chybí potřebný servis a technické vybavení pro případ komplikací,“ řekl pro deník Dnes.

Do budoucna by se Boris Šťastný nebránil ani tvrdšímu přístupu. „Kdo chce mít péči placenou ze zdravotního pojištění, musí splnit určité podmínky - při porodu doma by to například byla přítomnost lékařského personálu či potřebného technického vybavení,“ vysvětlil poslanec a dodal, že v případě, že by žena tyto podmínky nesplnila, musela by platit veškeré následné výdaje spojené třeba s léčbou dítěte. Podle Šťastného je takový vývoj legislativy jen otázkou času.

Podle porodní asistentky Marie Vnoučkové by případné represe a milionová pokuta znamenala pro porodní asistentky skutečnou překážku. „Těžko mohu jít k někomu rodit, když jen za to, aniž by se stalo nějaké pochybení, bych mohla dostat milion pokuty,“ prohlásila v deníku a zároveň poukázala na skutečnost, že na rozdíl od porodů doma zdravotní pojišťovny platí například léčbu adrenalinových sportovců nebo kuřáků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?