Reforma zdravotnictví vyjde lidi na miliardy korun, tvrdí odbory

3. 6. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma zdravotnictví, na které se ve středu večer dohodly strany vládní koalice, vyjde podle odborů domácnosti na miliardy korun.


„Zvýšení spoluúčasti pacientů o pět procent do roku 2014 znamená, že se z kapes pacientů - většinou důchodců a rodin s dětmi - vytáhne dalších 15 až 18 miliard korun ročně,“ uvedl ve svém prohlášení předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Tvrzení, že současný rozsah zdravotní péče plně hrazené ze zdravotního pojištění bude zachován, jsou podle něj naprosté lži.

Na pacienty vláda podle Zavadil přenáší nejen plnou úhradu současného deficitu zdravotního pojištění, cca sedm miliard korun ročně, ale i budoucí deficity, které vzniknou spuštěním dalších reforem.

„Jen zvýšení DPH bude pro zdravotnictví znamenat v roce 2012 dopad minus pět miliard korun a v roce 2013 dokonce minus osm miliard korun proti letošnímu roku,“ uvedl Zavadil. Odčerpání dalších tří miliard korun ročně ze zdravotního systému pak podle něj přinese od roku 2013 takzvaná daňová reforma.

Na hrubých rysech první fáze zdravotní reformy se shodli na středeční večerní schůzce K9 koaliční lídři. Do roku 2014 by podle dohody měla stoupnout spoluúčast pacientů o pět procent. Další rezervy, přibližně ve stejné výši jako navýšení spoluúčasti pacientů, chtějí politici hledat v lékové politice, správě pojišťoven a například v lázeňství.

Podle dohody například skončí platnost blokačního paragrafu, který znemožňuje platit si nadstandard. Vedle vytvoření podmínek pro vznik seznamu výkonů hrazených pojišťovnami bude v novele definována také místní a časová dostupnost péče. V návrhu novely jsou další úsporná opatření včetně změn v lékové politice, zrušení poplatku za položku na receptu, zvýšení poplatku za pobyt nemocnici z 60 na 100 korun a placení léků do ceny 50 korun pacientem.

První balíček zdravotnické reformy by podle místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake poslanci měli ve sněmovně dostat k projednání 14. června. Do té doby bude mít vládní pracovní skupina čas dojednat dosud nedořešené detaily.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?