Roman Šebrle ušlechtilým činem podpořil běh Terryho Foxe

2. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O přidělování vybraných peněz na jednotlivé výzkumy rozhoduje od letošního roku Česká onkologická společnost v čele s Pavlem Klenerem. Grantová komise je minulý týden rozdělila mezi šest českých výzkumných pracovišť....


Běh Terryho Foxe, jehož cílem je získat peníze na výzkum rakoviny, se v České republice letos poprvé uskuteční jako veřejná sbírka. Účastníci budou moci příspěvky házet do kas, které budou na startu běhů ve více než 200 obcí, řekla Luba Hrdá z koordinačního výboru Foxova běhu.

Patronem desátého ročníku této akce se stal světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle. Kanadské velvyslankyni, zástupkyni Foxovy rodné země, v úterý v našem hlavním městě na kanadském velvyslanectví v Praze předal symbolický šek na 100 tisíc korun jako svůj vklad na podporu boje proti rakovině.“Jako známá osobnost mám spoustu aktivit a nějaká humanitární mi v tom scházela, “ vysvětlil Roman Šebrle svůj nezištný charitativní čin. Zmíněný obnos obdržel jako odměnu od Českého olympijského výboru (ČOV) za nejlepší loňský sportovní výkon. O přidělování vybraných peněz na jednotlivé výzkumy rozhoduje od letošního roku Česká onkologická společnost v čele s Pavlem Klenerem. Nahradila dosavadního odborného garanta Běhu Terryho Foxe, Ligu proti rakovině. Loni se běhy konaly na 234 místech a na výzkum rakoviny bylo vybráno téměř 3,5 miliónu korun. Spolu s dobrovolnými vklady přímo na účet dosáhla částka přes 3 milióny 600 tisíc korun. Grantová komise je minulý týden rozdělila mezi šest českých výzkumných pracovišť. „Projekty byly pečlivě posouzeny a vybrány. Využití finančních prostředků a výsledky výzkumů budou stejně jako dosud kontrolovány,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví, v současnosti zástupce České onkologické společnosti Pavel Klener.Běh Terryho Foxe je pojmenován po Kanaďanovi, jemuž lékaři v 18 letech kvůli rakovině amputovali nohu. Bezmoc se po pěti letech v dubnu 1980 snažil překonat během napříč Kanadou, aby sobě a také jiným dodal odvahu bojovat se zákeřnou nemocí. Za 143 dní urazil téměř 5600 kilometrů. Rakovině podlehl 29. června 1981.

PETR KOJZAR, Haló noviny, 2.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?