Rusnok: Vládu podpoří 97 poslanců

5. 8. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Klíčový bude postoj sociální demokracie a KSČM.


Politika Praha Premiér Jiří Rusnok si před středečním hlasováním Poslanecké sněmovny věří. Odhaduje, že jeho vládu podpoří plných 96 až 97 zákonodárců. „Doufám, že to pro vyslovení důvěry bude stačit,“ řekl ve včerejších televizních Otázkách. Podle politologů je Rusnokův odhad přehnaný. Ani očekávání některých ministrů zdaleka tak optimistická nejsou, shodují se zdroje deníku E15.

Klíčový bude postoj sociální demokracie a KSČM, jejichž vedení a poslanecké kluby se mají rozhodnout v úterý. Podpořit kabinet by mohly i VV. Naopak bývalá koalice stále trvá na tom, že má většinu 101 poslanců. Není však jisté, zda se někdo z nich například kvůli nemoci či dovolené neomluví,
a nesníží tak počet hlasujících v sále, čímž by nahrál Rusnokovi. Pokud by to někdo z klubu ODS udělal, nebo přímo hlasoval pro prezidentskou vládu, musel by stranu opustit, pohrozil její úřadující šéf Martin Kuba. Podobně se může zachovat také část LIDEM.

Jasný postoj zaujala TOP 09. Její předseda Karel Schwarzenberg konstatoval, že pokud Rusnok se svým týmem obstojí, bude to důvod, aby strana hlasovala pro rozpuštění dolní komory. Schwarzenberg podpořil šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku, který navzdory odporu minimálně poloviny socialistů předčasné volby prosazuje. Na druhé straně je to z parlamentních pravicových subjektů pouze TOP 09, která by na dřívějším termínu vydělala.

Z požadavku na předčasné volby Sobotka neustoupil ani po pátečním zveřejnění programového prohlášení vlády. V něm se podle očekávání píše o podpoře hospodářského růstu, zvýšení zaměstnanosti a zefektivnění čerpání evropských dotací.

Ministři rovněž plánují zavedení registračních pokladen, změny ve státním zastupitelství nebo uzákonění nadstandardů ve zdravotnictví, kde se přitom bez většiny ve sněmovně neobejdou. Prosadit chtějí také zákon o úřednících nebo majetková přiznání.

Sobotka uvedl, že kabinet by měl počítat s tím, že bude pouze vládou udržovací. Těsně před středečním hlasováním by podle něj měli poslanci ČSSD opustit jednací sál. Pokud Rusnok důvěru získá, otevře se podle Sobotky prostor pro debatu o rozpuštění sněmovny. Stejný názor má i předseda KSČM Vojtěch Filip.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?