Rychlotest na virus HIV by pomohl při testování narkomanů

26. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlotest na virus HIV z kapky krve lékaři pro domácí testování nedoporučují, mohl by se podle nich ale s úspěchem používat při testování narkomanů. Testy by dělal kvalifikovaný pracovník těm, kteří berou drogy nitrožilně a jehlu používají opakovaně.


Právě jim hrozí velké riziko nakažení, řekl k využití testu ředitel sekce protidrogové politiky a sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Jindřich Vobořil.

V příbalovém letáku testu je napsáno, že není určen pro sebetestování. Sexuolog a propagátor testování Radim Uzel ČTK potvrdil, že člověk, který si test koupí, by měl navštívit odborníka, nejlépe lékaře, kterému důvěřuje a který mu tento test udělá. „Nemůžeme doporučit, aby si dělal test sám. To ale v praxi neznamená, že je test životu nebezpečný,“ uvedl.

Zájemci o testování si mohou test koupit v lékárně a požádat svého praktika a ženy také gynekologa, aby jim test udělal.

Test může dát věrohodné výsledky, pokud si ho člověk udělá čtyři až šest týdnů po rizikovém kontaktu, u pěti procent lidí je interval delší. Podle odborníků většinou trvá dva až tři měsíce od nákazy, než se dá virus testem v krvi odhalit.

Podle poradkyně ministra a zakladatelky Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Marie Brůčkové nepatří rychlotest do rukou nezdravotníka. Výsledky jsou orientační, měl by následovat ověřovací test v referenční laboratoři. Pokud někdo opravdu je HIV pozitivní a laboratorní test to ukáže, následuje poradenství a léčba.

Kdo si test udělá doma, unikne statistikám a léčbě. Šokující zjištění bez psychologické podpory odborníka může člověka vést až k sebevraždě, varoval tajemník společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla, kde nacházejí útočiště lidé s AIDS a kde se dělají anonymně testy zájemcům pod dohledem a s poradenstvím lékaře.

Pokud naopak test ukáže, že je člověk zdravý, a přitom je čerstvě nakažený, tedy i nejvíc infekční, což test v takzvaném „imunologickém okénku“ neukáže, šíří infekci na další partnery, aniž to ví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?