S převedením nemocnice Na Bulovce chce ministr počkat po volbách

25. 8. 2014 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce po komunálních volbách jednat s novým vedením Prahy o možném převodu nemocnice Na Bulovce. Právě toto státní zdravotnické zařízení by podle něj mohlo přejít do vlastnictví metropole. Získalo by se tím prý víc peněz na investice.


Praha by také podle ministra měla mít svou strategii nemocničního zdravotnictví a měla by se i víc finančně podílet na provozu nemocnic. Nemusí to ale podle něj znamenat, že jí nemocnice budou patřit.

„Když je jakýkoliv problém z hlediska nemocniční péče, tak ji neřeší hlavní město Praha, jako v jakémkoli jiném kraji, ale řeší ji ministr zdravotnictví. Což asi není úplně v pořádku. Jestli to bude nějakým majetkovým převodem, nebo čímkoli dalším, není úplně nejpodstatnější,“ uvedl ministr.

Podstatné podle něj je, aby metropole měla svou strategii nemocničního zdravotnictví. Připomněl, že některé kraje přispívají nemocnicím, jež nezřizují, protože jde o veřejnou službu pro obyvatele kraje.
Budoucnost Bulovky spočívá podle Němečka z velké části na ministerstvu, výrazné slovo má ale i Praha, které patří značná část pozemků i budov.

„Čekám, jak dopadnou pražské komunální volby, abych s novou reprezentací o budoucnosti této nemocnice hovořil,“ řekl. Variant může být podle něj více, mimo jiné i společné provozování. O převedení nemocnice Na Bulovce na město se jednalo už za bývalého ministra Leoše Hegera (TOP 09).

„Bez ohledu na to, jestli to bude pražské, státní nebo nějaký smíšený model, tak prostě občané Prahy, kterým Bulovka slouží a která pokrývá značnou část akutní péče, tak si ji zaslouží stejně jako v Moravskoslezském nebo Královéhradeckém kraji,“ dodal.

Pražské nemocnice - Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní Thomayerova nemocnice a Nemocnice Na Bulovce - by podle ministra mohly také počítat s výraznější podporou v souvislosti s centrálními urgentními příjmy. „Tyto nemocnice mohou počítat s podporou na tyto projekty,“ řekl ministr.

Na investice do nemocnic a zlepšení dohledu nad zdravotními pojišťovnami chce vyjednat ministerstvo zdravotnictví s ministerstvem financí pro příští rok navýšení ze státního rozpočtu o 1,4 miliardy korun.

Dosavadní návrh ministerstva financí přiděluje na rok 2015 zdravotnictví 5,735 miliardy korun, tedy o 636 milionů méně, než má letos. Zdravotnictví spotřebuje za rok 292 miliard, z nich přes 230 miliard hradí zdravotní pojišťovny. Soukromé výdaje, kam se řadí i poplatky pacientů a nákupy volně prodejných léků, přesahují 46 miliard korun ročně.

Investice do nemocnic by měly jít hlavně na stavební obnovu budov a budování centrálních příjmů, aby se neopakovaly problémy s přebíráním pacientů od pražské záchranné služby. Další finanční úlevy by zařízení mohla získat, pokud se zapojí do sítě neziskových nemocnic.

Návrh na jejich zřízení chce ministerstvo předložit začátkem příštího roku, fungovat by měly začít od roku 2016. Členství bude dobrovolné a podle Němečka má mít různé úlevy. Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se ale obává, že velké garance státu nezaručí dobré hospodaření v nemocnicích.

Hospodaření 44 nemocnic, léčeben a ústavů, které řídí ministerstvo zdravotnictví, loni skončilo se ztrátou zhruba 900 milionů korun. Jejich celkové náklady přesáhly 68,5 miliardy korun, výnosy téměř 67,6 miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?