Sanitkám scházejí lékaři. Chybí jich stovky

6. 5. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranné služby jsou závislé na externistech z nemocnic a přesčasech. Ty se ale od příštího roku omezí o více než polovinu.


Jezdí pro zraněné k nehodám, poskytují první pomoc při infarktu, starají se o opilce a dokonce ohledávají mrtvá těla. Ačkoliv mají záchranáři práce nad hlavu, lékařů je v jejich posádkách jako šafránu. Přibrat by jich potřebovali kolem čtyř stovek, kvůli nedostatku si však musejí vystačit s externisty z nemocnic. A bude hůř. Na konci roku totiž končí výjimka EU, která dosud umožňovala dlouhé přesčasy. A právě na těch lékařské záchranky z velké části závisejí.

„Stále chybí deset až dvanáct lékařů na celý kraj. Ve velkých sanitkách už doktor není a my je posíláme opravdujen tam, kde jde o život,“ vysvětluje šéf rychlé záchranné služby (RZS) v Karlovarském kraji Roman Sýkora. „Nám schází čtrnáct lékařů. Jejich nedostatek zajišťujeme prostřednictvím přesčasů,“ potvrzuje ředitelka RZS na Vysočině Vladislava Filová s tím, že jde o dlouhodobý problém.

Záchranáři všechno nezvládnou

Podobně jsou na tom i na Liberecku. „Musíme počítat s tím, že někde ve firmě bouchne kotel, že se převrátí autobus se čtyřiceti lidmi a záchranka na to musí mít kapacity. Bez lékařů to nejde. Samotný záchranář nesmí provádět třeba punkci při krvácení do hrudníku. To je v kompetenci lékařů. Samozřejmě máme smlouvy s externisty, ti ovšem přes den slouží v nemocnici na sále a služby mohou brát jen v noci, o svátcích nebo víkendech. Abychom mohli podle zákona zajistit dojezdy do 20 minut, musíme si vypomáhat přesčasy,“ říká šéf liberecké záchranky Stanislav Mackovík.

A v dalších krajích je to ještě horší. Třeba v tom Moravskoslezském schází 60 doktorů, v Jihočeském skoro 40.

Naopak v Plzni se zatím daří problém potlačit. Zatímco ještě v roce 2010 chybělo tamní záchrance 25 lékařů, nyní jich potřebuje jen deset.

„Další tři lékaře si navíc nyní vychováváme. Jde o absolventy lékařské fakulty, kteří zatím nemohou sloužit sami,“ říká ředitel záchranné služby Plzeňského kraje Roman Sviták. Tento vzdělávací program funguje na záchrance už třetím rokem. A podle Svitáka se už další zájemci sami hlásí, a to i z řad atestovaných doktorů. „Do roka budeme mít lékařů dostatek,“ věří šéf plzeňské záchranky.

V té středočeské chybí lékařů na stálý úvazek nejméně třicet. „Nyní čekáme, co s celým systémem udělá omezení přesčasové práce, protože se týká celého zdravotnictví,“ popisuje situaci její šéf Martin Houdek. Končící výjimka EU sníží současné maximální přesčasy ve výši 1090 hodin ročně na 416 hodin. Problém se nyní snaží vyřešit i ministerstvo zdravotnictví, které připravuje materiál, jak se s končící výjimkou vypořádat.

Nová stanoviště bez doktorů?

I když se RZS potýkají s nedostatkem lékařů, někde se přesto chystají nová stanoviště. Třeba ve Zlínském kraji mají do roku 2016 vyrůst hned dvě. Radní pro zdravotnictví Lubomír Nečas (SPOZ) to zdůvodňuje problémem dodržet v některých případech dvacetiminutovou dojezdovou dobu.

S tím nesouhlasí vedoucí lékař uherskohradišťské záchranky Anton Vaňo. „Všechny lokality z naší oblasti kromě jediné jsou v současnosti do dvaceti minut dostupné, pokud tedy nenapadne metr sněhu,“ uzavírá Vaňo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?