Schwarz: Nároky na přednemocniční péči vzrostly o 150 procent

13. 10. 2008 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Objem práce záchranné služby podle šéfa pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze každý rok vzrůstá o sedm až deset procent. Rostou například i počty převozů pacientů mezi nemocnicemi, jejichž příčinou je rostoucí specializace pracovišť...


Nároky na přednemocniční péči v Praze vzrostly za poslední desetiletí o 150 procent. Novinářům to řekl šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Bylo prý proto potřeba zvýšit především provoz rychlé zdravotnické pomoci. Nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví však podle něj mnohdy spolupráci nezvládají.

„My jsme se tomu přizpůsobili. V současné době jsme schopni nápor zvládat i v extrémních dnech, ale pražské zdravotnictví se tomu nepřizpůsobilo,“ poznamenal Schwarz.

Projevilo se to podle něj například v problémech, které mají nemocnice s omezenou kapacitou porodnic při současném zvyšování počtu porodů. Složité prý je pro pracovníky záchranné služby také umístit do následné péče opilce či narkomany. „Tam máme problém téměř každodenně, místo hledáme velmi složitě,“ řekl.

Objem práce záchranné služby podle něj každý rok vzrůstá o sedm až deset procent. Rostou například i počty převozů pacientů mezi nemocnicemi, jejichž příčinou je rostoucí specializace pracovišť.

Schwarz zdůraznil, že problémem bývá i zajištění plynulé návaznosti péče a zajištění kapacity pro příjem pacientů, zejména při mimořádných událostech. V běžném provozu záchranná služba potřebuje umístit přibližně 300 pacientů denně do všech zdravotnických zařízení.

„My nemáme zpětnou vazbu, my nemáme on-line informace, přestože dnes všechny nemocnice mají informační systémy, různé databáze,“ upozornil Schwarz.

Podle něj je pro záchrannou službu problémem například i neexistence heliportů u některých nemocnic. Podle údajů z internetové stránky pražské záchranné služby vrtulník zasahuje ročně v průměru asi u 570 případů.

Pro Prahu je přitom obtížné podobné problémy řešit, neboť naprostá většina pražských nemocnic spadá do gesce ministerstva zdravotnictví, uvedl. Schwarz, který v Praze kandiduje do Senátu jako nestraník za ODS, je v dlouhodobém sporu s ministrem zdravotnictví za ODS Tomášem Julínkem.

Ministr šel tak daleko, že vyzval voliče, aby dali hlas někomu jinému než Schwarzovi. Pražská ODS ale svého kandidáta podporuje. V pátek se za něj postavil pražský primátor, šéf pražské ODS a první místopředseda strany Pavel Bém, když podle serveru iHNed.cz řekl Hospodářským novinám, že „Tomáš Julínek přestřelil v nejméně vhodnou chvíli“.

Spory se projevily například i v připravovaném návrhu zákona o zdravotnické záchranné službě. „Neztotožňuji se s některými návrhy, připomínkoval jsem je, ale nebyly ministerstvem zdravotnictví akceptovány,“ vysvětlil dnes Schwarz.

Zatím naposledy se stal Schwarz terčem kritiky dnes, kdy se podle serveru iDnes.cz objevilo na portálu YouTube video z roku 1995 ukazující zásah, při němž Schwarze údajně dostatečně nepomohl zraněnému dělníkovi. Schwarz obvinění popřel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?