Sdružení praktiků: Kvůli EET a eReceptu se zavře asi 100 ordinací

4. 9. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Sdružení praktických lékařů zhruba stovka praktických lékařů kvůli eReceptu, který začíná platit od začátku roku, a elektronické evidenci tržeb, která je pro ně povinná od března příštího roku, uzavře ordinace.


Podle odhadů předsedy sdružení Pavla Šonky se uzavření ordinací, které mají průměrně 2000 registrovaných pacientů, může dotknout až 200.000 lidí. Praktických lékařů je v Česku přibližně 5500. Jde především o lékaře z méně atraktivních regionů, kde bude podle sdružení obtížné za ně najít náhradu. „Celá řada kolegů také avizuje, že ukončí činnost detašovaných ordinací. Někteří ordinují na více místech, mají jednu hlavní ordinaci a do vzdálenějších míst svého rajonu zajíždí ordinovat třeba jednou týdně,“ popsal Šonka.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Od roku 2018 bude pro lékaře předepisování eReceptů povinné. Ministerstvo zdravotnictví počítá se zmírněním povinnosti v situacích, kdy bude výpadek elektřiny či internetu, nebo lékař nebude mít z terénu připojení. Pacient kromě papírového receptu bude moci dostat i e-mail nebo SMS. Povinnost evidovat tržby pro lékaře začne platit od března 2018, spolu s právníky, účetními, farmářskými trhy či stánkovým prodejem jsou součástí třetí vlny zavádění EET.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?