Šéf krajské záchranky podal rezignaci, její chod to neohrozí

19. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje opouští další manažer. Tentokrát přímo ředitel Ivo Mareš. Po odchodu jeho náměstka Jana Weinberga podal rezignaci také on, a to před více než týdnem. K odchodu z funkcí vedly oba zkušené záchranáře osobní důvody.


Alespoň tak se o konci angažmá ve vedení krajské záchranky a neshodám s představiteli zřizovatele vyjadřují oficiálně. Podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Fischera (ČSSD) již krajská rada vzala rezignaci ředitele na vědomí a poohlíží se po náhradě.

„Rozhodl jsem se tak z osobních důvodů. Končím k 31. červenci,“ sdělil odstupující ředitel IvoMareš(ODS). Rezignaci podal 7. května. Ve funkci končí po jedenácti letech. „Z vážných osobních důvodů. Více to nechci komentovat,“ dodal.

Potvrdil, že ve funkci již skončil jeho náměstek pro přednemocniční neodkladnou péči Jan Weinberg. „Také z osobních důvodů,“ sdělil Ivo Marešs tím, že nástupce již byl vybrán. „Nechci to nijak komentovat. K odchodu z funkce mne vedly osobní důvody,“ řekl Jan Weinberg k rezignaci, kterou podal na konci loňského roku.

Důvody odchodu nekomentovali

Zdravotnická záchranná služba je příspěvkovou organizací přímo řízenou Olomouckým krajem. Vyhrotily se neshody? Ke spolupráci s krajem a kompetentním náměstkem se záchranáři nechtěli vyjadřovat. Ani kraj nepojmenoval nic konkrétně. „Věc je poměrně standardní. Rada vzala na vědomí rezignaci ředitele zdravotnické záchranné služby a uložila mi vypsat výběrové řízení pro tuto pozici, což se stane v nejbližších dnech,“ reagoval náměstek hejtmana Michael Fischer.

Zajímal se o důvody odchodu zkušených lidí z vedení záchranky? „Pokud vím, tak pan doktor Jan Weinberg, kterého si velmi vážím, se rozhodl, že pozici jednoho z náměstků ředitele záchranky už vykonávat nechce. Co se týče pana doktora Mareše, předložil rezignaci z osobních důvodů, které mi nepřísluší nějak komentovat a ani jsme to nijak nerozebírali,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví. K tomu, jak fungovala spolupráce, sdělil: „Pan ředitel Mareš byl ředitelem jedenáctletazdůvodů,kterézná nejlépe on sám, se rozhodl už tuto funkci dále nevykonávat.“

Na záchrance oba zůstávají

Jan Weinberg zůstal na záchrance jako výjezdový lékař. Stejně tak Ivo Mareš ze zdravotnické záchranné služby neodchází. „Rezignaci podal s tím, že nadále zůstane řadovým lékařem zdravotnické záchranné služby,“ uvedl Michael Fischer. Ivo Mareš to potvrdil. Jeden z nejdéle sloužících záchranářů Milan Brázdil (ANO) věří, že změna ve vedení bude ku prospěchu záchranky. S odcházejícím ředitelem měl spory. „Problémy na záchrance samozřejmě jsou. Je potřeba změnit řadu věcí,“ reagoval na situaci Milan Brázdil.

Podle Ivo Mareše je záchranka v dobré kondici. „Je stabilizovaná jak po stránce finanční, tak po stránce vybavenosti. Myslím si, že je ve vynikající kondici,“ hodnotil aktuální stav. Ani kraj nemluví o konkrétních problémech. „Garantem činnosti zdravotnické záchranné služby je Olomoucký kraj a ten nedopustí, aby nefungovala dobře,“ uvedl náměstek Fischer. „Žádný manažer není nenahraditelný, nenahraditelní jsou ti lidé, kteří tuto náročnou práci dělají denně a snaží se ji dělat dobře,“ dodal Ivo Mareš.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?