Šéfové krajských nemocnic očekávají fronty v lékárnách

22. 12. 2008 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Možná až hodiny čekání na ošetření a pak další dlouhé minuty v lékárně. I na to se musí připravit pacienti nemocnic, které vlastní Moravskoslezský kraj. Vedení nemocnic totiž připouští, že odpuštění třicetikorunových poplatků může způsobit problémy pacientům i zdravotnickému personálu...


Ředitel Slezské nemocnice v Opavě Milan Cvek například očekává, že největší nápor pacientů bude na chirurgické ambulanci a v lékárně.

„Tato pracoviště budeme muset od února zřejmě posílit o administrativní zaměstnance,“ připustil. Co se týká obsluhy, tak nejhůře na tom prý bude zřejmě nemocniční lékárna. „Tam se mohou tvořit fronty.“

Že přibude administrativa, připouští i ředitel Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně Radan Gocal. „Že bychom kvůli tomu ale přibírali zaměstnance, to ne,“ ujistil. Zatímco v opavské nemocnici čekají fronty zvláště na chirurgické ambulanci, v Novém Jičíně prý může taková situace nastat v čekárně kteréhokoli ambulantního lékaře.

„Žádná ambulance totiž není čistá poradna, těžko říct, jak to bude vypadat,“ upozornil Gocal a dodal, že pro lékárnu bude jen dobře, když bude mít více zákazníků.

Obdobně mluvila i ředitelka Nemocnice s poliklinikou v Havířově Věra Kovářová. „A pokud to bude potřeba, lékárnu personálně posílíme,“ slíbila. Podle ní ale projde v průběhu ledna zdravotnický personál nemocnice školením. „Nečekám však, že od února to bude u nás nějaké dramatické. Lidé třeba budou čekat trochu déle, ale postupem času se čekací doba na ošetření určitě zase zkrátí,“ doufá Kovářová.

Už na čtvrtečním jednání krajského zastupitelstva ale upozorňoval bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Veverka (ODS), že schválená podoba placení třicetikorunových poplatků v krajských zdravotnických zařízeních vydrží jen několik měsíců.

Každá nemocnice totiž může v průběhu tří let dostat v rámci veřejné podpory maximálně 5 miliónů korun. „Odhaduju, že těch pět miliónů získají někdy v květnu, takže pak se to bude muset řešit v jiném režimu. Jinak nemocnice samy ohrozí čerpání evropských dotací,“ vysvětlil Veverka. Oslovení ředitelé krajských nemocnic s ním v podstatě souhlasí.

„Myslím, že ta pětimiliónová kvóta se u nás naplní někdy po půl roce. A pak zase budou všechno hradit pacienti zřejmě sami,“ nastínil ředitel opavské nemocnice Cvek. Pokud k tomu dojde, musí se tím podle Gocala zaobírat zřizovatel. „Nyní je těžké říct, kdy k tomu dojde. Za půl roku to ale může být,“ souhlasil s odhadem Cveka.

Pavel Karban, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?