Senát by podle MZ měl řešit poplatek a pojistné, jsou důležité

19. 8. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Přínos poplatku v nemocnici a zvýšení platby za státní pojištěnce jsou pro zdravotnictví tak důležité, že to podle náměstka ministra Petra Noska opravňuje využít k rozhodnutí o nich zákonné opatření Senátu.


Poplatek 100 korun zrušil Ústavní soud. Když se poplatek v zákoně neupraví, nemocnicím budou chybět ročně dvě miliardy. Když nestoupnou platby státu za děti či důchodce, nedostane resort navíc 5,7 miliardy, které by pokryly hrozící propad. Ročně resort spotřebuje 290 miliard korun.

Podle informací ČTK počítá vláda v návrhu státního rozpočtu s navýšením plateb za děti, důchodce či nezaměstnané měsíčně na 800 korun. K řešení poplatku v nemocnici zavázal resort Ústavní soud.

„Pokud bychom nechali stávající stav, kdy je stokorunová výše poplatku zrušena k 1. lednu, znamená to pro lůžková zařízení výpadek v příjmech 2,1 miliardy korun, pro následnou péči ztrátu až deset procent příjmů. To by byl výrazný zásah do jejich finanční situace,“ řekl dnes ČTK Nosek k požadavku předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD), že senátoři rozhodnou podle toho, jakým odůvodněním ministerstvo návrh podloží.

Podle Štěcha má snížení na 60 korun šanci na úspěch. Po volbách by ho musela potvrdit nová Sněmovna, jinak by přestalo platit.

Nosek připomněl, že i odůvodnění Ústavního soudu dává prostor pro úpravu poplatku do konce roku. Ministerstvo navrhlo vrátit poplatek na 60 korun a osvobodit od něj děti do 18 let. Z 1,9 miliardy při stokorunové výši by tak výnos zůstal na 1,3 miliardy za rok.

V odůvodnění vyššího pojistného ministerstvo uvádí, že dva poslední roky prakticky všechny pojišťovny v běžném roce končí v deficitech, na druhou stranu zdravotnictví vrací nemalé prostředky přes DPH zpět státu. „Takže vnitřní proces efektivizace se podle našeho názoru vyčerpal, a nemá-li dojít k riziku omezení dostupnosti zdravotních služeb, pak je nutné, aby částka za státní pojištěnce byla valorizována,“ řekl Nosek.

Legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek ČTK řekl, že zákonné opatření Senátu by mohlo poplatky v nemocnici řešit, otázka ale podle něj je, zda se najde shoda.

Na šedesátikorunové výši se politici shodují, stejně jako na osvobození dětí. ČSSD ale chce, aby byl roční limit počtu placených dní. TOP 09 soudí, že pokud bude limit, přínos poplatku bude mizivý a je lépe ho zrušit. „Jednoznačný názor ministerstva je, že než takový poplatek, tak už to pak nemá smysl,“ potvrdil také Plíšek.

Soudí, že kvůli rozdílným pohledům se může stát, že návrh poplatku Senátem neprojde a řešení zůstane na nové vládě a Sněmovně. Pokud by vše projednaly ve zrychleném řízení, mohl by být poplatek od března.

K možnosti, že by zdravotnictví získalo až deset miliard ročně tím, že by byly léky a zdravotnické prostředky osvobozeny od DPH, Nosek doplnil, že je to otázka daňového opatření, které nepřísluší k rozhodování ministerstvu zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?