Senát požádal o zachování všech čtyř oddělení roudnické nemocnice

1. 2. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát se včera postavil za udržení Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem. Důrazně požádal ministerstvo zdravotnictví, pojišťovny i Ústecký kraj, aby zachovaly všechna oddělení nemocnice, nejen chirurgické a interní. Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek pouze přislíbil další jednání, vyhovět všem požadavkům ale odmítl.


„Jsem připraven se zástupci nemocnice jednat, ale vždy tato jednání musí být racionální a musíme do nich vstupovat s tím, že nemůže žádná ze stran dosáhnout maxima,“ uvedl Kabátek.

Boj o porodnici

VZP navrhla nemocnici pouze plné zachování chirurgie a interny. Dětské oddělení by se mělo do tří měsíců transformovat na dětský stacionář, v němž by mohly být léčeny jen lehčí případy. Gynekologicko-porodnické oddělení by mělo být podle návrhu zrušeno zcela. Od loňského září je i tak uzavřeno kvůli odchodu lékařů po zprávách o rušení porodnice. Rušení obou oddělení zdůvodnil Kabátek tím, že nejsou dostatečně využívána. Návrh VZP umožňuje nemocnici ekonomicky přežít a fungovat, míní šéf pojišťovny.

Zastánci nemocnice tvrdili, že by ji zrušení porodnice a dětského oddělení připravilo o pozici standardního akutního lůžkového zařízení. „Vystupujeme jako okleštěná, ale fungující nemocnice, která odmítla podepsat předloženou kapitulaci,“ uvedl primář chirurgie Ondřej Krajník. „Nejsme LDN (léčebna dlouhodobě nemocných), která si hraje na akutní nemocnici, jak s oblibou říká o rušených nemocnicích ministr zdravotnictví,“ dodal.

Peníze nad zdraví?

Pomoci se mu dostalo i od drtivé většiny senátorů. „Je mi strašně líto, že veškeré úvahy nad zdravotní péčí se řídí penězi a že se nevytváří žádný smysluplný systém,“ uvedla exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Jan Žaloudík (ČSSD) prorokoval, že roudnická nemocnice kvůli „humbuku“ neskončí hned, ale pojišťovny ji vyhladoví škrtáním peněz na lékařské výkony. Zdeněk Schwarz (za ODS) označil restrukturalizaci nemocnic za „destrukci dobrého českého zdravotnictví“.

Za zachování akutní lůžkové péče v současném rozsahu před roudnickou nemocnicí loni 17. listopadu demonstrovalo několik tisíc lidí. Nakonec se jim i vedení nemocnice podařilo přesvědčit VZP, aby novou smlouvu s nemocnicí uzavřela. Argument pro zrušení nemocnice je prý podle VZP dojezdová vzdálenost z Roudnice po dálnici do Prahy za 20 minut. Zachování nemocnice podpořilo i krajské zastupitelstvo. Senát se kauzou zabýval na základě petice se 14.000 podpisy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?