Sestry nesouhlasí s penězi jen pro lékaře, Engel se dělit nechce

31. 1. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká asociace sester (ČAS) nesouhlasí s plánem ministerstva zdravotnictví přidat finanční prostředky jen na platy lékařů. Dohoda je podle ní nespravedlivá, protože vůbec neřeší platy nelékařů, tedy těch, kteří v době krize zdravotnictví stabilizovali. Šéf LOK Martin Engel se ale o částku dělit nehodlá.


Peníze, které ministerstvo zdravotnictví nabídlo lékařům jako ústupek k vyřešení krizové situace, způsobí další spory. A to mezi doktory a sestrami.

Ty totiž prostřednictvím své stavovské organizace zkritizovaly nabídku ministerstva, která je určena jen pro lékaře, a nepočítá s nelékařským personálem.

„Platy nelékařů vnímáme také jako dlouhodobě podhodnocené a již dlouho na tento fakt poukazujeme. Nicméně výsledek jednání odborů s MZ a ČLK, které řeší jen platy lékařů, by znamenal, že ti, kteří v době neklidu stabilizovali situaci ve zdravotnictví, by na to doplatili,“ uvedla v prohlášení prezidentka asociace a bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Situaci jsme stabilizovali a teď nemáme nic

A proč se tedy k protestujícím lékařům sestry nepřidaly?
Nechtěly prý prohlubovat krizi českého zdravotnictví a podporovat takto nátlakové akce

„V této souvislosti ČAS považuje za naprosto nesystémové řešit platy jediné skupiny zdravotníků na úkor těch ostatních, bez kterých se poskytovat zdravotní péče vůbec nedá, zejména sester, “ doplnila Jurásková.

LOK: Peněz je málo, dělit se nebudeme

Odbory ale nechtějí o žádném rozdělování peněz ani slyšet. Peněz je prý málo, a pokud by se ještě „rozmělnily“, pak už je to pro lékaře zcela nepřijatelné.

„A já znovu říkám, my jsme sestry žádali, ať se k našemu protestu přidají, ony to neudělaly,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda LOK Martin Engel.

Podle něj musí sestry počkat na další reformní kroky.

Politici: Částka je i pro sestry

Premiér Petr Nečas souhlasí, že peníze by neměly skončit jen na účtech doktorů. O miliardách podle něj musí rozhodovat zřizovatel nemocnice nebo ředitel, který nejlépe ví, komu přidat.

„Říci automaticky, že to půjde jen na lékaře a na sestry kašleme, to není možné. Proto také důsledně mluvím o platech zdravotnického personálu,“ zdůraznil premiér a lídr ODS.

Podobně se vyjádřil i sám ministr Leoš Heger. Uvedl, že peníze jsou sice primárně na platy lékařů, ale prospěch by z nich mohly mít i zdravotní sestry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?