Situace není kritická, tvrdí Fojtík

19. 12. 2008 16:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice opět řeší personální problémy, chybí jí zhruba čtyřicet sester a deset lékařů. „Neříkal bych, že situace je kritická. Zavedli jsme celou řadu opatření, abychom situaci zvrátili. Ohlas mají například náborové příspěvky,“ tvrdí pro Zdraví.Euro.cz předseda představenstva a budoucí generální manažer nemocnice Jiří Fojtík...


Nemocnice se opět potýká s nedostatkem lékařů a sester. Podle krajské radní Bereniky Podzemské je situace v zařízení opět kritická. Můžete to konkretizovat?

Personální situace je kritická dlouhodobě, když se třeba ohlédnete deset let zpátky, tak se vždy oddělení zavírala, a to, co odlišuje minulost a současnost, je především problém středního zdravotnického personálu u změny systému školství. Vždy nám do nemocnice chodily ze škol sestry a poslední roky to byly sporadické nástupy, všechny šly studovat bakaláře a do nemocnic se potom už nevracely. Situace je horší především v oblasti středního zdravotnického personálu, ale určitě bych nepoužíval slovo kritická. Také bych řekl, že jsme udělali celou řadu opatření, která se snaží situaci zvrátit, a jestliže jsme minulý rok řešili ekonomiku, tak v roce 2009 podstatně zlepšíme situaci personální.

Kolik sester a lékařů vám chybí?

Potřebovali bychom zhruba 40 sester a několik lékařů, předpokládám, že tak zhruba 10 klíčových lékařů.

Je ohrožen chod některých oddělení?

Samozřejmě, oblast gynekologicko-porodnická je poměrně kritická. Mohlo by zde dojít k omezení péče spíše než k uzavření.

Od srpna jste zavedli náborové příspěvky, mají úspěch?

Ano, zaznamenáváme úspěch. Lékařům nabízíme při nástupu 50 tisíc korun, sestrám 30 a už jsme uzavírali první smlouvy. Představenstvo schválilo tyto příspěvky v srpnu 2008 a předpokládali jsme, že nám kraj pomůže, protože deklaroval, že nám bude prostředky refundovat, ale k tomu nikdy nedošlo. V současné době kraj slíbil, že nám bude prostředky vracet a že podpoří nemocnici. V podstatě jsme udělali takovou druhou kampaň, kdy jsme informace začali šířit hodně nahlas a je vidět, že to má ohlas. Také dáváme prospěchová stipendia, studentům lékařských fakult ve čtvrtém a pátém ročníku dáváme dva a půl tisíce a v šestém ročníku pět tisíc korun do ukončení studia. Oni se pak musí na tři až pět let zavázat, že u nás budou pracovat. A musím říci, že je to poměrně využívané. Minimálně v deseti případech jsme schválili buď náborové příspěvky, nebo prospěchová stipendia.Také dáváme ve třetím ročníku stipendium sestrám na bakalářském programu, to činí tři tisíce korun.

Od Nového roku se stanete generálním manažerem nemocnice. Máte nějaké plány?

Kromě ekonomiky, která byla skloňována v roce 2008, bych chtěl v roce 2009 skloňovat zejména zaměstnance. Tedy organizace, která se zaměří na své zaměstnance, jejich rozvoj, vzdělávání a akreditace. V dlouhodobém hledisku tato organizace vždy získá konkurenční výhodu před organizacemi, které se zaměří na vlastníka a hospodářský zisk. Ještě bych použil jedno slovo, a to stabilizace – a myslím tím na všech úrovních. Chci skončit se změnami, protože když se podívám zpět od roku 2004, tak nemocnicím nejvíce uškodily změny. Příspěvkové organizace, s.r.o, akciovky, pak přišla nějaká fúze, těch změn je tedy tolik, že nejdůležitější podle mě je stabilizovat to, k čemu jsme došli.

Jak hodnotíte jednání s novým vedením kraje?

Veškerá první jednání jsou veskrze pozitivní, od lidí vidíte upřímný zájem, kdy hledají řešení, není to nic předstíraného. Já si myslím, že v tomto ohledu cítím podporu.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?