Sjezd ČLK bude bilancovat práci vlády i stavovské organizace

21. 11. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Příležitostí k bilanci práce současné vlády i České lékařské komory (ČLK) v uplynulém roce bude podle prezidenta stavovské organizace Milana Kubka sjezd, na němž se v sobotu a neděli v Praze sejde přes 350 delegátů z celé republiky zastupujících 51.000 jejích členů.


Sjezd také stanoví závazné úkoly pro další rok. V sobotní diskusi by měli vystoupit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s náměstky a ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

„Rádi bychom společně bilancovali činnost vlády a nebudu tajit, že jsme nespokojeni s tím, že legislativní proces je velmi pomalý. Čekáme na návrh zákona o neziskových nemocnicích, chceme také řešit specializační vzdělávání lékařů,“ řekl ČTK Kubek.

Komora připravila vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích a dala ho na jaře vládním stranám i opozici. Druhým tíživým problémem je podle Kubka specializační vzdělávání. Mladí lékaři uvádějí „nepřátelský systém vzdělávání“ jako druhý důvod po špatných platech, proč hned po absolutoriu odcházejí do ciziny. Návrh připravený ministerstvem ale je podle Kubka pro lékaře v mnoha ohledech nepřijatelný. „Bude patrně za přítomnosti pana ministra a jeho náměstků podroben dost tvrdé kritice,“ podotkl.

Spolu s Kabátkem představí Kubek dosud dosažené dohody. Soukromí lékaři s diplomem celoživotního vzdělávání ČLK mají zhruba jednoprocentní bonifikaci příjmů od pojišťovny. VZP navýšila hodnotu bodu ambulantním specialistům, kompenzovala výpadek příjmů ambulantním internistům, kterým je zkrátila předchozí vyhláška. VZP prominula prakticky všechny regulace a od příštího roku budou moci ambulantní specialisté a gynekologové podepsat smlouvy na dobu neurčitou, což jim dá existenční jistotu. Podobné smlouvy mohou dostat praktičtí lékaři od roku 2006 a 90 procent je podepsalo.

Na programu sjezdu bude i diskuse o elektronizaci zdravotnictví s novým ředitelem Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislavem Duškem či diskuse o bezpečnosti a dostupnosti léčiv v ČR a o pravidlech etické spolupráce lékařů s farmaceutickými firmami s ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňkem Blahutou.

Delegáti by měli projednat i změny stavovských předpisů, například že by funkcionáři ČLK, jimž to zatím předpisy znemožňují, mohli být voleni do funkcí i více než dvakrát. Kubek potvrdil, že pokud změna projde, chtěl by na sjezdu příští rok na post prezidenta ČLK kandidovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?