Školení konzultanti pomohou zvýšit v ČR počty dárců orgánů

15. 8. 2011 7:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciálně vyškolení konzultanti pomohou v Česku zvýšit počet dárců orgánů, řekl ČTK Pavel Březovský, ředitel Koordinačního střediska transplantací, které za peníze EU kurzy pořádá. Prošlo jimi už 17 lékařů jednotek intenzivní péče, další se začnou školit na podzim. Březovský připomněl, že počet čekatelů na nový orgán každoročně stoupá, zatímco počet dárců je každý rok přibližně stejný.


„U mnoha pacientů tak hrozí, že se i přes úsilí lékařů nemusejí život zachraňujícího zákroku dočkat. Loni bylo v ČR provedeno 570 transplantací orgánů. Na čekací listině je nyní přes 900 pacientů,“ uvedl ředitel.

V Evropě jsou podle něj s působením koordinátorů v nemocnicích velmi dobré zkušenosti. Portugalsko například po jejich proškolení zvýšilo počet transplantací o 30 procent.

Zavádění funkce koordinátorů je prvním bodem akčního plánu EU, který má za cíl snížit počet lidí čekajících na transplantace. K akčnímu plánu se přihlásilo také Česko.

Transplantace je léčebný zákrok, kdy orgán dárce částečně nebo úplně nahradí nefunkční orgán pacienta-příjemce. Běžně se transplantují ledviny, srdce, játra, plíce a slinivka břišní. Specifickým typem je transplantace tkání a kostní dřeně.

V Česku je sedm transplantačních centrech: v Praze Institut klinické a experimentální medicíny a Fakultní nemocnice Motol, další centra jsou v Brně, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové a Plzni.

Koordinátoři pomáhají nemocnicím při zavádění systému vyhledávání dárců a péče o ně, dohlížejí na dodržování zákonných pravidel souvisejících s dárcovstvím, komunikují s rodinou pacienta i spádovým transplantačním centrem. V kurzech jsou detailně obeznámeni s metodami určení smrti mozku u lidí, kteří by mohli být dárci orgánů. Mají informace o podpůrné léčbě, která má do doby transplantace udržet orgány v plně funkčním stavu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?