Skončí v Chomutově onkologie?

12. 12. 2008 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na severu Čech je počet onkologických pacientů vyšší než jinde. Přesto ministerstvo zdravotnictví uvažuje, že právě chomutovská onkologie bude na černé listině. O plánech ministerstva informovala jako první Mladá Fronta Dnes. Vedení chomutovské nemocnice, tedy i Krajské zdravotní a. s., pod kterou nemocnice spadá, zatím nic konkrétního neví...


„Ministerstvo zdravotnictví nechalo nedávno v chomutovské nemocnici udělat audit komplexního onkologického centra. Ten proběhl bez jakýchkoli připomínek, či problémů. Se závěrem auditu však nebyla Krajská zdravotní, a. s. seznámena,“ informuje tiskový mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. „Záměrem ministerstva, který se objevil v médiích, jsme byli překvapeni,“ dodává. Nejistota panuje také přímo v onkologickém centru. „Problém je v tom, že zatím nejsou žádné oficiální výsledky. Vím jen to, co jsem si přečetla v novinách,“ říká primářka chomutovského onkologického centra Martina Chodacká. Informace jsou zatím nejasné. Konečný seznam center, která se mají rušit a podrobné informace o změnách, má ministerstvo zveřejnit během několika dní. Záměrem ministerstva je soustředit pacienty s těžšími a závažnějšími druhy rakoviny tam, kde dostanou nejlepší péči. A tím místem zřejmě, podle auditu provedeného ministerstvem, chomutovská nemocnice není. Chomutovští s tím pochopitelně nesouhlasí. „To, co jsem si přečetla v novinách, se rozhodně nevztahuje k našemu centru. Rozhodně nepatříme k těm co mají špatné výsledky, přístrojové vybavení či personál,“ hájí své oddělení primářka Chodacká.

Její slova potvrzuje i bývalá pacientka Marie Pelcová. „Jsem šest let po operaci a musím říct, že jsem byla s prací onkologického centra opravdu spokojena,“ říká žena, která je dnes místopředsedkyní Kapky 97, sdružení onkologických pacientů. Podle dostupných informací by se měl rušit statut komplexního centra. To neznamená zrušení onkologie jako takové. „Pokud by nám byl tento statut odebrán, nemohli bychom poskytovat nejmodernější onkologickou léčbu našim pacientům, kterých každoročně přibývá“ vysvětluje primářka. Jedno je jisté - doplatili by na to především pacienti. „Museli by pravidelně dojíždět například do Prahy nebo do Ústí nad Labem,“ sděluje primářka. „Mnoho onkologických pacientů je totiž ve vyšším věku, nebo jsou léčbou zesláblí. Kdyby měli dojíždět do Prahy nebo do Ústí, byla by to pro ně další komplikace,“ dodává k tomu Pelcová. Proti rušení onkologického centra v Chomutově se ohradil i Ústecký kraj. Náměstek hejtmanky Pavel Kouda, který má zdravotnictví na starosti, zaslal dopis s veškerými výhradami přímo ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Kraj se v minulosti chomutovskou onkologií chlubil jako moderním a nadkrajským zařízením, do kterého také hodně investoval.

Martina Zyklová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?