Slovenská síť nemocnic nasadí nový systém při léčbě rakoviny

3. 3. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská síť regionálních nemocnic Svet zdravia dnes oznámila, že jako první zdravotnické zařízení ve střední a východní Evropě bude využívat analytický systém Watson for Oncology s využitím umělé inteligence při léčbě rakoviny.


Od nasazení nové technologie za více než milion eur (27 milionů Kč) si slibuje účinnější postupy při léčení nádorových onemocnění. Slovensko patří v Evropě k zemím s nejvyšším počtem úmrtí mužů na rakovinu a také ke státům s vysokým výskytem onemocnění rakoviny tlustého střeva a konečníku.

„Kromě ozdravování slovenských nemocnic se stále více zaměřujeme na zavádění inovací. I proto jsme se rozhodli spojit naše špičkové lékaře s nejmodernějšími technologiemi, které dosud nebyly využity. Jsme přesvědčeni, že budoucnost patří umělé inteligenci,“ uvedl generální ředitel nemocniční sítě Svet zdravia Ľuboš Lopatka.

Technologie společnosti IBM poskytuje onkologům informace, které jim mají pomáhat při volbě vhodné léčby nádorových onemocnění, včetně nasazení různých léků. Zajistit má přístup k nejnovějším informacím o možnostech léčby. „Systém dokáže vyhodnotit, zda zvolená léčba je v souladu s jinými nemocemi, stářím a stavem pacienta. Vyhneme se tomu, že na jedné straně něčemu pomůžeme, na druhé straně něco poškodíme či zanedbáme,“ řekl hlavní lékař pro onkologii sítě nemocnic Radovan Barilla.

Svet zdravia nasadí technologie v průběhu března do deseti z celkového počtu 16 nemocnic, které na Slovensku provozuje. Společnost s celkovým počtem 6400 zaměstnanců a s loňským obratem 168,2 milionu eur (4,5 miliardy Kč) patří do skupiny Penta Investments. Síť nemocnic loni uvedla, že do roku 2021 postaví v Bratislavě novou nemocnici za více než 100 milionů eur (2,7 miliardy Kč).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?